Uttar Pradesh General Knowledge Questions (2021): Up To Date

By | January 5, 2021

Uttar Pradesh General Knowledge Questions (2021): Best questions on computer GK for all competitive exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Uttar Pradesh General Knowledge Questions - 2021

UP GK Questions (2021)

Q 1: In the eastern part of India, Uttar Pradesh state is known as 

(A) United Province

(B) Arya Region

(C) Avadh Region

(D) None of these

Ans: United Province

Q 2: Name of the person who rules the longest period as a chief minister of Uttar Pradesh

(A) Chaudhary Charan Singh

(B) Narayan Datt Tewari

(C) Govind Ballabh Pant

(D) None of these

Ans: Govind Ballabh Pant

Q 3: Name of the person who rules over Uttar Pradesh as a chief minister for the short period?

(A) Narayan Datt Tewari

(B) Tribhuvan Narayan Singh

(C) Govind Ballabh Pant

(D) None of these

Ans: Tribhuvan Narayan Singh

Q 4: Name of the where you can see Indian National Symbol ‘Lion Column’ in Uttar Pradesh state at

(A) Sar Nath

(B) Allahabad

(C) Lucknow

(D) None of these

Ans: Sar Nath

Q 5: World popular Tajmahal located at which city in Uttar Pradesh

(A) Lucknow

(B) Agra

(C) Allahabad

(D) None of these

Ans: Agra

Q 6: The 1957 revolution started in which city of Uttar Pradesh

(A) Allahabad

(B) Meerut

(C) Kanpur

(D) None of these

Ans: Meerut

Q 7: The popular Bulund Darwaja located in which city of Uttar Pradesh

(A) Lucknow

(B) Agra

(C) Fatehpur Sikri

(D) None of these

Ans: Fatehpur Sikri

Q 8: In Uttar Pradesh State, cement factories are located at

(A) Lucknow

(B) Churk and Dalla

(C) Meerut

(D) None of these

Ans: Churk and Dalla

Q 9: The authorized stock exchange location in Uttar Pradesh at

(A) Lucknow

(B) Allahabad

(C) Kanpur

(D) None of these

Ans: Kanpur

Q 10: Popular Dashavatar temple located at which place in Uttar Pradesh

(A) Lucknow

(B) Devgarh

(C) Meerut

(D) None of these

Ans: Devgarh

Uttar Pradesh General Knowledge

Q 11: Popular folk dance that related to Uttar Pradesh is

(A) Chepali

(B) Nautanki

(C) Karma

(D) None of these

Ans: Nautanki

Q 12: The popular cholia folk dance related with wich cast of Uttar Pradesh

(A) Paasi

(B) Rajput

(C) Kahar

(D) Dhobi

Ans: Rajput

Q 13: In the east part of Uttar Pradesh, who leads the fight against Britishers.

(A) Nana Sahab

(B) Rani Laxmi Bai

(C) Kunvar Singh

(D) Tatya Tope

Ans: Kunvar Singh

Q 14: In which district of Uttar Pradesh, copper ore is available

(A) Jhansi

(B) Lalitpur

(C) Banda

(D) None of these

Ans: Lalitpur

Q 15: For crop harvesting, the total percentage of area available in Uttar Pradesh 

(A) 22%

(B) 21%

(C) 23%

(D) None of these

Ans: 22%

Q 16: The percentage of income generated by farming in Uttar Pradesh 

(A) 69%

(B) 66%

(C) 68%

(D) None of these

Ans: 68%

Q 17:  Name of the place where rock phosphate available in Uttar Pradesh 

(A) Jhansi

(B) Lalitpur

(C) Banda

(D) None of these

Ans: Banda

Q 18: Name of the place where diamond digging in Uttar Pradesh

(A) Banda

(B) Lalitpur

(C) Jhansi

(D) None of these

Ans: Banda

Q 19: Name of the soil that available in Uttar Pradesh  mostly

(A) Red

(B) Black

(C) Red and Black

(D) None of these

Ans: Red and Black

Q 20: Name of the place where Non-Plastic fire clay available in Uttar Pradesh 

(A) Banda

(B) Mirzapur

(C) Lalitpur

(D) None of these

Ans: Mirzapur

Uttar Pradesh General Knowledge

Q 21: Name of the place where Uranium storage available in Uttar Pradesh 

(A) Mirzapur

(B) Banda

(C) Lalitpur

(D) None of these

Ans: Lalitpur

Q 22: The rank or position of Uttar Pradesh state in terms of rice production in India

(A) Third

(B) First

(C) Second

(D) None of these

Ans: Second

Q 23: In terms of sugar cane production, Uttar Pradesh state have the position in India is

(A) Third

(B) Second

(C) First

(D) None of these

Ans: First

Q 24: Name of the river on which Rani Laxmi Bai dam mounted

(A) Ganga

(B) Ken

(C) Betwa

(D) None of these

Ans: Betwa

Q 25: The rank or position of Uttar Pradesh in terms of power generation in India

(A) Fourth

(B) First

(C) Third

(D)  Second

Ans: Second

Q 26: Name of the tree from which we got Katha

(A) Saal

(B) Khair

(C) Banyan

(D) None of these

Ans: Khair

Q 27: In Uttar Pradesh, oil refinery available at

(A) Allahabad

(B) Mathura

(C) Lucknow

(D) None of these

Ans: Mathura

Q 28: Name of the place where popular Anand Bhavan located in Uttar Pradesh 

(A) Kanpur

(B) Lucknow

(C) Allahabad

(D) None of these

Ans: Allahabad

Q 29: The center of match sticks Udyog in Uttar Pradesh  located at

(A) Allahabad

(B) Bareilly

(C) Lucknow

(D) None of these

Ans: Bareilly

Q 30: The synthetic rubber factory located in Uttar Pradesh at 

(A) Lucknow

(B) Banaras

(C) Ghaziabad

(D) None of these

Ans: Ghaziabad

Q 31: The popular Birha folk music related to 

(A) Rajasthan

(B) Uttar Pradesh

(C) Madhya Pradesh

(D) None of these

Ans: Uttar Pradesh

Q 32: The atomic power energy center Narora located at 

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh 

(C) Panjab

(D) None of these

Ans: Uttar Pradesh

Q 33: In Uttar Pradesh,  the national kathak dance institute located at

(A) Meerut

(B) Lucknow 

(C) Kanpur

(D) None of these

Ans: Lucknow 

Q 34: The largest dam Ram Ganga related to the state of 

(A) Uttar Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Panjab

(D) None of these

Ans: Uttar Pradesh

Q 35: Name of the place, where Jain and Baudh both represents the holly place

(A) Lucknow

(B) Kausambi

(C) Banaras

(D) None of these

Ans: Kausambi

Q 36: Name of the place, where Nauchandi fair organized every year in Uttar Pradesh 

(A) Agra

(B) Meerut

(C) Lucknow

(D) None of these

Ans: Meerut

Q 37: Name of the place, where the maximum number of fairs organized every year

(A) Kanpur

(B) Mathura

(C) Lucknow

(D) None of these

Ans: Mathura

Q 38: Name of the place, where Swami Haridas Jayanti organized every year in Uttar Pradesh 

(A) Lucknow

(B) Agra

(C) Vrindavan

(D) None of these

Ans: Vrindavan

Q 39: The eastern border of Uttar Pradesh touches

(A) Panjab

(B) Bihar

(C) Madhya Pradesh

(D) None of these

Ans: Bihar

Q 40: Name of the country that touches the northern part of Uttar Pradesh 

(A) Odisha

(B) Nepal

(C) Rajasthan

(D) None of these

Ans: Nepal

Q 41: Name of the river that available in Ayodhya in Uttar Pradesh 

(A) Ken

(B) Saryu

(C) Ganga

(D) None of these

Ans: Saryu

Q 42: The biggest sugar cane producer state in India is 

(A) Madhya Pradesh

(B) Odisha

(C) Uttar Pradesh 

(D) None of these

Ans: Uttar Pradesh 

Q 43: The longest river of Uttar Pradesh is 

(A) Yamuna

(B) Ganga

(C) Betwa

(D) None of these

Ans: Ganga


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *