Rajasthan GK Question (Updated): Top Rajasthan Current GK for Exams

By | January 3, 2021

Rajasthan GK Question (2021): Top questions for winners in Important Competitive exams. UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Rajasthan GK Question

Read also: A complete PSC notes on Dandi March

Information about Rajasthan

Q 1: Which is the western state of India?

(A) Bihar

(B) Rajasthan

(C) Gujrat

(D) Delhi

Ans: Rajasthan

Q 2: on which date Rajasthan state comes into existence in India?

(A) 1 November 1957

(B) 1 November 1956

(C) 1 November 1955

(D) 1 November 1999

Ans: 1 November 1956

Q 3: Name of the state that is bordered by Madhya Pradesh, Gujarat, Uttar Pradesh, Punjab, Haryana.

(A) Bihar

(B) Uttar Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Maharastra

Ans: Rajasthan

Q 4: Name of the place that represents the capital of Rajasthan

(A)  Jaipur

(B) Udaipur

(C) Jodhpur

(D) Dhaulpur

Ans: Jaipur

Q 5: Name of the largest state in India on basis of the area?

(A) Delhi

(B) Rajasthan

(C) Uttar Pradesh

(D) Madhya Pradesh

Ans: Rajasthan

Q 6: What are the official languages ​​of Rajasthan state.

(A) Hindi and Marathi

(B) Hindi and Urdu

(C) Hindi and Rajasthani

(D) Hindi and English

Ans: Hindi and Rajasthani

Q 7: The name of the state animal of Rajasthan is

(A) Elephant

(B) Chinkara

(C) Fox

(D) Lion

Ans: Chinkara

Q 8: Name of the state bird of Rajasthan state.

(A) Peazon

(B) Peacock

(C) Indian bustard

(D) Parrot

Ans: Indian bustard

Q 9: Name of the state flower of Rajasthan

(A) Lotus

(B) Rohira

(C) Rose

(D) None of these

Ans: Rohira

Q 10: Name of the state tree of Rajasthan

(A) Guava tree

(B) Mango tree

(C) Khejri

(D) None of these

Ans: Khejri

Q 11: The number of assembly seats of Rajasthan is

(A) 200

(B) 150

(C) 250

(D) None of these

Ans: 200

Q 12: World popular Ghoomar dance related to

(A) Panjab

(B) Chattisgarh

(C) Rajasthan

(D) Madhya Pradesh 

Ans: Rajasthan

Q 13: Limba Ram is popular in Rajasthan for

(A) Basketball

(B) Cricket

(C) Teerandagi

(D) Football

Ans: Teerandagi

Q 14: State game of Rajasthan is 

(A) Basketball

(B) Football

(C) Cricket

(D) None of these

Ans: Basketball

Q 15: Name of the place in Rajasthan that is not center during the 1857 revolution

(A) Jodhpur

(B) Dhaulpur

(C) Jaipur

(D) None of these

Ans: Jaipur

Q 16: The shortest borderline of Rajasthan that touches with

(A) Madhya Pradesh

(B) Panjab

(C) Maharastra

(D) Delhi

Ans: Panjab

Q 17: How many states of India touches the Rajasthan state border.

(A) 5

(B) 4

(C) 6

(D) 7

Ans: 5

Q 18: the total length of the Rajasthan and Pakistan border is

(A) 1100 km

(B) 1010 km

(C) 1070 km

(D) 1260 km

Ans: 1070 km

Q 19: Name of the region of Rajasthan that related to Vindhya Plateau.

(A) Southwest

(B) North East

(C) South East

(D) northwest

Ans: South- East

Top Rajasthan Current GK

Q 20: The Guru Shikhar is the highest peak of

(A) Rajasthan

(B) Madhya Pradesh

(C) Chattisgarh

(D) None of these

Ans: Rajasthan

Q 21: Second largest city of Rajasthan is 

(A) Jodhpur

(B) Dhaulpur

(C) Jaipur

(D) None of these

Ans: Jodhpur

Q 22: Date, when Rajasthan state celebrated on

(A) 30 March

(B) 29 March

(C) 28 March

(D) None of these

Ans: 30 March

Q 23: How many cities’ border of Rajasthan touches the borderline of Pakistan

(A) 4

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Ans: 4

Q 24: Least Internation borderline district of Rajasthan is 

(A) Jodhpur

(B) Dhaulpur

(C) Jaisalmer

(D) None of these

Ans: Jaisalmer

Q 25: The total percentage of Rajasthan state area in India contains

(A) 13%

(B) 12%

(C) 10%

(D) 11%

Ans: 11%

Rajasthan GK Question

Q 26: The name of the newest district of Rajasthan is 

(A) Pratapgarh

(B) Jaipur

(C) Dhaulpur

(D) None of these

Ans: Pratapgarh

Q 27: the border of states that touch the Rajasthan is/are

(A) Uttar Pradesh

(B) Haryana

(C) Madhya Pradesh

(D) All of the above

Ans: All of the above

Q 28: The smallest district of Rajasthan in terms of area is 

(A) Dhaulpur

(B) Jaisalmer

(C) Jodhpur

(D) None of these

Ans: Dhaulpur

Q 29: The biggest district of Rajasthan in terms of area  

(A) Jodhpur

(B) Dhaulpur

(C) Jaisalmer

(D) None of these

Ans: Jaisalmer

Q 30: How many districts present in Rajasthan?

(A) 33

(B) 32

(C) 34

(D) None of these

Ans: 33

Q 31: The longest borderline of Rajasthan that touches the state

(A) Madhya Pradesh

(B) Uttar Pradesh

(C) Delhi

(D) Panjab

Ans: Madhya Pradesh

Q 32: the total length of borderline of Rajasthan is

(A) 6000 km

(B) 5700 km

(C) 5920 km

(D) None of these

Ans: 5920 km

Q 33: Name of the area of Rajasthan that contains copper valleys 

(A) Makrana

(B) Jaisalmer

(C) Daulpur

(D) None of these

Ans: Makrana

Q 34: Name of the region of Rajasthan that contains huge copper storage

(A) Jodhpur

(B) Khetadhi

(C) Dahulpur

(D) None of these

Ans: Khetadhi

Q 35: Name of the state that has first rank or position in terms of area in India

(A) Bihar

(B) Maharastra

(C) Rajasthan

(D) None of these

Ans: Rajasthan

Q 36: The maximum part of Rajasthan that related to

(A) Desert

(B) Plateau

(C) Hilly

(D) Plain

Ans: Desert

Q 37: Thar desert present in which state 

(A) Rajasthan

(B) Uttar Pradesh

(C) Madhya Pradesh

(D) None of these

Ans: Rajasthan

Q 38: In Rajasthan, Thar desert spread out in the area of  

(A) One third

(B) Two-third

(C) Two times

(D) None of these

Ans: Two-third

Conclusion

Here, we shared the top competitive Rajasthan GK Question for the best performance in any exam.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *