MP GK Question (Mostly Asked): Top Madhya Pradesh GK (Updated)

By | January 13, 2021

Madhya Pradesh GK Question (2021): Top questions on Madhya Pradesh GK for winners in all competitive exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Madhya Pradesh GK (MP GK)

Q 1: In terms of population Madhya Pradesh have the position in India 

(A) 5th

(B) 4th

(C) 7th

(D) None of these

Ans: 6th

Q 2: Name of the state tree of the Madhya Pradesh state

(A) Saal tree

(B) Banyan tree

(C) Mango tree

(D) None of these

Ans: Banyan tree

Q 3: Name of the state animal of Madhya Pradesh 

(A) Panther

(B) Lion

(C)  Branbderi Reindeer

(D) None of these

Ans: Branderi Reindeer

Q 4: Day, celebrated as state day in Madhya Pradesh

(A) 2nd November

(B) 3rd November

(C) 4th November

(D) None of these

Ans: 1st November

Q 5: Number of candidate of Madhya Pradesh that is arranged in Lok sabha

(A) 30

(B) 29

(C) 28

(D) None of these

Ans: 29

Q 6: Number of the candidate of Madhya Pradesh that is arranged for Rajya sabha

(A) 12

(B) 11

(C) 10

(D) None of these

Ans: 11

Q 7: Number of the candidate of Madhya Pradesh that is arranged for Vidhan Sabha

(A) 229

(B) 230

(C) 231

(D) None of these

Ans: 230

Q 8: Name of the city that represents the capital of Madhya Pradesh state

(A) Gwalior

(B) Bhopal

(C) Indore

(D) None of these

Ans: Bhopal

Q 9: The minimum part of Madhya Pradesh border available in the state

(A) Odisha

(B) Uttar Pradesh

(C) Rajasthan

(D) None of these

Ans: Uttar Pradesh

Q 10: The total percentage of the area of Madhya Pradesh in India

(A) 9%

(B) 10.1%

(C) 9.23%

(D) None of these

Ans: 9.33%

Q 11: Name of the state that does not touch the border of Madhya Pradesh 

(A) West Bengal

(B) Uttar Pradesh

(C) Rajasthan

(D) None of these

Ans: West Bengal

Q 12: In terms of area Madhya Pradesh state have rank or position 

(A) First

(B) Second

(C) Third

(D) None of these

Ans: Second

Q 13: Name of the river that related to Rajghat electricity plan

(A) Ken River

(B) Betwa River

(C) Ganga River

(D) None of these

Ans: Betwa river

Q 14: Name of the tribes of Madhya Pradesh that related to Ghotul 

(A) Mudhiya

(B) Matra

(C) Dorala

(D) None of these

Ans: Mudhiya

Q 15: Name of the district of Madhya Pradesh that represents the first complete educated district

(A) Bhopal

(B) Indore

(C) Gwalior

(D) None of these

Ans: Indore

Q 16: Name of the city of Madhya Pradesh where tropic of cancer line passes

(A) Indoor

(B) Bhopal

(C) Gwalior

(D) None of these

Ans: Bhopal

Q 17: Name of the product that not has the lowest position in Madhya Pradesh in India

(A) Potato

(B) Cotton

(C) Rice

(D) None of these

Ans: Cotton

Q 18: Name of the district where fossil national park located in Madhya Pradesh

(A) Mandla

(B) Bhopal

(C) Gwalior

(D) None of these

Ans: Mandla

Q 19: Only place in Madhya Pradesh where opium produced

(A) Gwalior

(B) Mandsaur

(C) Indore

(D) None of these

Ans: Mandsaur

Q 20: Name of the fort of Madhya Pradesh that known as Zibraltor of India

(A) Mandsaur

(B) Gwalior

(C) Indore

(D) None of these

Ans: Indore

Q 21: Name of the ore that available in Balaghat of Madhya Pradesh 

(A) Magnese

(B) Copper

(C) Zinc

(D) None of these

Ans: Magness

Q 22: Name of the tribes of Madhya Pradesh that shows themselves as Rajput

(A) Kanwar

(B) Bega

(C) Koraku

(D) None of these

Ans: Koraku

Q 23: Name of the crop that is produced in Madhya Pradesh mostly

(A) Tea

(B) Rice

(C) Wheat

(D) None of these

Ans: Rice

Q 24: The main railway junction Etarsi in Madhya Pradesh located at

(A) Bhopal

(B) Indore

(C) Hosangabad

(D) None of these

Ans: Hosangabad

Q 25: Name of the place where popular temple Mahakaleswar located

(A) Bhopal

(B) Ujjain

(C) Indore

(D) None of these

Ans: Ujjain

Q 26: Name of the tree that produced in Madhya Pradesh mostly

(A) Saal

(B) Sagaun

(C) Mango

(D) None of these

Ans: Saal

Q 27: City where Rani Laxmi Bie’s mausoleum located

(A) Bhopal

(B) Indore

(C) Gwalior

(D) None of these

Ans: Gwalior

Q 28: Name of the ruler that established temples in Khajuraho

(A) Khilji

(B) Pallav

(C) Chandel

(D) None of these

Ans: Chandel

Q 29: What is the name of the district where Khajuraho temples located in Madhya Pradesh

(A) Indore

(B) Kshatarpur

(C) Bhopal

(D) None of these

Ans: Kshatarpur

Q 30: what is the name of a place in Madhya Pradesh that related to Samrat Ashok

(A) Bhopal

(B) Sanchi

(C) Indore

(D) None of these

Ans: Sanchi

Q 31: Where the high court of Madhya Pradesh located

(A) Indore

(B) Jabalpur

(C) Ujjain

(D) None of these

Ans: Jabalpur

Q 33: Which river of Madhya Pradesh flowing from north to south

(A) Ken

(B) Betwa

(C) Swarn Rekha

(D) None of these

Ans: Ken

Q 34: which city of Madhya Pradesh located at the bank of the Chambal river

(A) Bhopal

(B) Mau

(C) Indore

(D) None of these

Ans: Mau

Q 35: Which place of Madhya Pradesh related to iron ore

(A) Indore

(B) Balaghat

(C) Ujjain

(D) None of these

Ans: Balaghat

Q 36: What is the name in Madhya Pradesh that represents the first tourist place

(A) Indore

(B) Bhopal

(C) Shivpuri

(D) None of these

Ans: Shivpuri

Q 37: The most producing region of soybeans in Madhya Pradesh

(A) Malwa 

(B) Bundelkhand

(C) Narmada Valley

(D) None of these

Ans: Malwa 

Q 38: Name of the city in Madhya Pradesh where the first environmental court located

(A) Mandsaur

(B) Bhopal

(C) Ujjain

(D) None of these

Ans: Bhopal

Q 39: Name of the place where diamond excavated in Madhya Pradesh

(A) Salimabad

(B) Majhgaon

(C) Umaria

(D) None of these

Ans: Majhgaon

Q 40: Name of the place in Madhya Pradesh where marble stone produced mostly

(A) Bhopal

(B) Jabalpur

(C) Indore

(D) None of these

Ans: Jabalpur

Q 41: Urmila project of Madhya Pradesh completed with the association of 

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C)  Odisha

(D) None of these

Ans: Uttar Pradesh

Q 42: name of the place where Aishbagh stadium located in Madhya Pradesh

(A) Ujjain

(B) Bhopal

(C) Indore

(D) None of these

Ans: Bhopal

Q 43: Year, when Madhya Pradesh film development corp[oration established

(A) 1982

(B) 1981

(C) 1980

(D) None of these

Ans: 1981

Q 44: Name of the place in Madhya Pradesh where the Jogeswari fair organized every year

(A) Chanderi

(B) Porsa

(C) Mander

(D) None of these

Ans: Chanderi

Q 45: Name of the place in Madhya Pradesh where Drupad music born 

(A) Indore

(B) Gwalior

(C) Ujjain

(D) None of these

Ans: Gwalior

Q 46: The name of the bank of the river in Madhya Pradesh where Ujjain located

(A) Kshipra

(B) Ken

(C) Betwa

(D) None of these

Ans: Kshipra

Note: Here, top questions and answers available about Madhya Pradesh GK (MP GK).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *