Modern Indian History Questions and Answers: Modern History MCQ

By | February 1, 2021

Modern Indian History Questions and Answers (2021): Best questions on Modern History GK for all exams like- UPSC, PSC, SSC, BANK, RRB, etc.

Study Also:

Modern Indian History Questions and Answers

Q 1: Name of the person related to the Indian National Association.

(A) Anand Mohan Bose

(B) Surendra Nath Banerji

(C) Anand Mohan Bose and Surendra Nath Banerji

(D) None of these

Ans: Anand Mohan Bose and Surendra Nath Banerji

Q 2: Year, when Government of India Act passed in British Parliament.

(A) 1855

(B) 1858

(C) 1860

(D) None of these

Ans: 1858

Q 3: Name of the Governor-General that knew as the liberator of the Indian press. 

(A) Lord Charles Metcalf

(B) Lord William Bentinck

(C) Lord Alenbero

(D) None of these

Ans: Lord Charles Metcalf

Q 4: During the Jalianwala Bagh tragedy, who returned the Knighthood Degree.  

(A) Surendra Nath Banerji

(B) Ravindra Nath Tagore

(C) Mahatma Gandhi

(D) None of these

Ans: Ravindra Nath Tagore

Q 5: Year, when Jalianwala Bagh Tradigidy took place.

(A) 13 April 1920

(B) 13 April 1921

(C) 13 April 1919

(D) None of these

Ans: 13 April 1919

Q 6: Name of the place known as the first European village in India.

(A) Kocchi

(B) Surat

(C) Chennai

(D) None of these

Ans: Kocchi

Q 7: Name of the person that fought against East India company in Buxer War.

(A) Meer Kasim

(B) Sirajuddaula

(C) Ali Wardi Khan

(D) None of these

Ans: Meer Kasim

Q 8: Which given below known as the Magnakarta of Indian education.

(A) Indian University Act 1904

(B) Woods Dispatch

(C) Sedlar commission

(D) None of these

Ans: Woods Dispatch

Q 9: Name of the viceroy that murdered during his working period.

(A) Lord Dalhauji

(B) Lord Liton

(C) Lord Mayo

(D) None of these

Ans: Lord Mayo

Q 10: Name of the viceroy known for the Vernacular Act and Armed Act.

(A) Lord Dalhauji

(B) Lord Liton

(C) Lord Harding

(D) None of these

Ans: Lord Liton

Modern Indian History Questions and Answers

Q 11: Name of the person that known for president of Indian congress during the freedom.

(A) Mahatma Gandhi

(B) J.B. Kripalani

(C) Sarojini Naidu

(D) None of these

Ans: J.B. Kripalani

Q 12: Year, when Subhas Chandra Bose formed an interim government.

(A) 1943

(B) 1941

(C) 1944

(D) None of these

Ans: 1943

Q 13: After escaping prison, who took part in Quit India Movement.

(A) Jai Prakash Narayan

(B) Ram Manohar Lohia

(C) Mahatma Gandhi

(D) None of these

Ans: Ram Manohar Lohia

Q 14: After the war of Buxer, who got the throne of Bengal.

(A) Meer Kasim

(B) Meer Jafar

(C) Sirajuddaula

(D) None of these

Ans: Meer Jafar

Q 15: Name of the person that formed the Swadesh Bandhav Committee.

(A) Bagh Jatin

(B) Narendra Nath Bhattacharya

(C) Aswani Kumar Datta

(D) None of these

Ans: Aswani Kumar Datta

Q 16:Name of the person who formed the Academic Association.

(A) Mahatma Gandhi

(B) Henery Vivanion Dejoriyo

(C) Aswani Kumar Datta

(D) None of these

Ans: Henery Vivanion Dejoriyo

Q 17: The name of the last independent Nawab of Bengal was.

(A) Sirajudaula

(B) Meer Kasim

(C) Meer Jafar

(D) None of these

Ans: Sirajudaula

Q 18: Name of the person known as Maratha Machiavelli.

(A) Nana Fadanvees

(B) Balaji Vishwanath

(C) Sambha Ji

(D) None of these

Ans: Nana Fadanvees

Q 19: Which given below option related to Poona settlement.

(A) This settlement occurred between Mahatma Gandhi and B.R. Ambedkar

(B) This settlement occurred between Jawahar Lal Nehru and B.R. Ambedkar

(C) Settlement occurred between Mahatma Gandhi and Subhas Chandra Bose

(D) None of these

Ans: This settlement occurred between Mahatma Gandhi and B.R. Ambedkar

Q 20: Name of the revolution that started with the breaking salt act.

(A) Swadeshi movement

(B) Quit India Movement

(C) Civil disobedience movement

(D) None of these

Ans: Civil disobedience movement

Q 21: Name of the conspiracy related to Rajguru, Bhagat Singh, Jaigopal, and Sukhdev.

(A) Meerut conspiracy

(B) Lahore conspiracy

(C) Kanpur conspiracy

(D) None of these

Ans: Lahore conspiracy

Q 22: Name of the country where Azad Hind Army formed.

(A) Japan

(B) Singapore

(C) Germany

(D) None of these

Ans: Singapore

Q 23:  Name of the Sikh guru who started the scripts of Guru Mukhi.

(A) Guru Teg Bahadur

(B) Guru Angad

(C) Guru Arjun Singh

(D) None of these

Ans: Guru Angad

Q 24: Name of the news Paper related to Barindra Ghosh.

(A) Indian Opinion

(B) Gadar

(C) Yugantar

(D) None of these

Ans: Yugantar

Q 25: Name of the state where headquarter of the Indian Muslim League located.

(A) Delhi

(B) Tamilnadu

(C) Maharastra

(D) None of these

Ans: Tamilnadu

Q 26: Name of the session place of congress where complete swaraj passed.

(A) Karachi

(B) Lucknow

(C) Lahore

(D) None of these

Ans: Lahore

Q 27: Ahsan manzil palace of Dhaka is popular for which given the below option.

(A) Formation of Muslim League 

(B) Formation of Indian National Congress 

(C) First place of Indian National Congress session

(D) None of these

Ans: Formation of Muslim League

Q 28: Which revolutionary organization related to P. Mitra.

(A) Yugantar

(B) India House

(C) Anusheelan commitee

(D) None of these

Ans: Anusheelan committee

Q 29: Name of the place where primary education necessary before the Indian freedom.

(A) Bihar

(B) Baroda

(C) Maharastra

(D) None of these

Ans: Baroda

Q 30: During which viceroy, Siemen commission come in India.

(A) Lord Litten

(B) Lord Ervin

(C) Lord Dalhauji

(D) None of these

Ans: Lord Ervin

Q 31: Name of the place where the All India Muslim League passed the Pakistan proposal on 23 March 1940.

(A) Lahore

(B) Karachi

(C) Islamabad

(D) None of these

Ans: Lahore

Q 32: Year when Gandhi-Ervin settlement took place.

(A) 5 March 1931

(B) 5 March 1932

(C) 5 March 1935

(D) None of these

Ans: 5 March 1931

Q 33: Year, that related to hanging of Bhagat Singh.

(A) 24 March 1931

(B) 23 March 1931

(C) 22 March 1931

(D) None of these

Ans: 23 March 1931

Q 34: Name of the person that took responsibility as a president of the congress in the Karachi session in 1931.

(A) Sardar Balabh Bhai Patel

(B) Mahatma Gandhi 

(C) Subhash Chandra Bose

(D) None of these

Ans: Sardar Vallabh Bhai Patel

Q 35: Name of the person that started the Home Rule revolution in 1916.

(A) Anie Basant

(B) Mahatma Gandhi

(C) Sardar Vallabh Bhai Patel

(D) None of these

Ans: Anie Basant

Study Also:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *