Medieval Indian History Objective Questions: Medieval Indian History GK

By | January 29, 2021

Medieval Indian History Objective Questions (2021): Best questions on Medieval Indian History GK for all exams like- UPSC, PSC, SSC, etc.

Study Also:

Q 1: Name of the person that related to Hasan Nizami and Fuk-E-Mudabbir.

(A) Kutubudin Aibak

(B) Iltutmis

(C) Balban

(D) None of these

Ans: Kutubudin Aibak

Q 2: Year when Muhammad Gori attacked India first time

(A) 1175

(B) 1170

(C) 1180

(D) None of these

Ans: 1175

Q 3: Name of the person that related to the golden period of Mughal Chitrakala.

(A) Jahangir

(B) Babar

(C) Aurangzeb

(D) None of these

Ans: Jahangir

Q 4: Name of the person that related to the golden period of Mughal Vastukala.

(A) Babar

(B) Shahjahan

(C) Kutubudin Aibak

(D) None of these

Ans: Shahjahan

Q 5: Year when Muhammad Binkasim attacked India.

(A) A.D. 711

(B) A.D. 710

(C) A.D. 712

(D) None of these

Ans: A.D. 711

Q 6: Name of the state of India that related to Lingraj Temple.

(A) Maharastra

(B) Bihar

(C) Odisha

(D) None of these

Ans: Odisha

Q 7: Name of the dynasty related to Amoghvars.

(A) Chol

(B) Rastrakoot

(C) Cher

(D) Pandya

Ans: Rastrakoot

Q 8: Name of the person that contemporary queen Elizabeth. 

(A) Akbar

(B) Babar

(C) Shahjahan

(D) None of these

Ans: Akbar

Q 9: Name of the person related to Kitab-Al-Hind.

(A) Amir Khushro

(B) Albaruni

(C) Ibnbatuta

(D) None of these

Ans: Albaruni

Q 10: According to Babur, the most powerful king of India is

(A) Rana Kumbha

(B) Krishna dev Rai

(C) Rana Sanga

(D) None of these

Ans: Krishna dev Rai

Q 11: Name of the city where the popular Roomi Darwaja building located

(A) Ujjain

(B) Lucknow

(C) Kanpur

(D) None of these

Ans: Lucknow

Q 12: The popular name that related to Mehrunnisa.

(A) Noorjahan

(B) Marium Jamani

(C) Saleema

(D) None of these

Ans: Noorjahan

Q 13: Name of the language related to Akbarnama.

(A) Farsi

(B) Urdu

(C) Hindi

(D) None of these

Ans: Farsi

Q 14: The last attack of Muhammad Gori related to 

(A) Pathan

(B) Jaat

(C) Khokhar

(D) None of these

Ans: Khokhar

Q 15: Name of the person that comes to India with Mahmood Gajnavi.

(A) Albaruni

(B) Ibnbatuta

(C) Amir Khushro

(D) None of these

Ans: Albaruni

Medieval Indian History Objective Questions

Q 16: Name of the ore of 175 gm. of the coin that was regulated by Iltutmis.

(A) Silver

(B) Copper

(C) Zinc

(D) None of these

Ans: Silver

Q 17: Year when Haldighati war took place.

(A) 1577

(B) 1576

(C) 1575

(D) None of these

Ans: 1576

Q 18: Which given below option related to the third war of Panipat.

(A) Maratha and Afgan

(B) Maratha and Khokhar

(C) Khokhar and Afgan

(D) None of these

Ans: Maratha and Afgan

Q 19: Name of the place related to the capital of Bahmani Kingdom.

(A) Ahmadnagar

(B) Barar

(C) Gulbarga

(D) None of these

Ans: Gulbarga

Q 20: Name of the river-related to  Vijay Nagar kingdom.

(A) Tungabhadra

(B) Ganga

(C) Narmada

(D) None of these

Ans: Tungabhadra

Q 21: Name of the places related to  Sadak-E-Azam.

(A) Agra and Kanpur

(B) Agra and Sasaram

(C) Agra and Lucknow

(D) None of these

Ans: Agra and Sasaram

Q 22: Name of the person who passed away by the murdering of his son.

(A) Rana Sanga

(B) Rana Pratap

(C) Rana Kumbha

(D) None of these

Ans: Rana Kumbha

Q 23: Name of the Mughal emperor that appointed more Muslims mansabdar as compared to Hindus.

(A) Jahangir

(B) Babar

(C) Aurangzeb

(D) None of these

Ans: Aurangzeb

Q 24: Name of the person that started Jabti tradition and Dahshala tradition.

(A) Man Sing

(B) Alauddin Khilji

(C) Todarmal

(D) None of these

Ans: Todarmal

Q 25: Name of the dynasty related to  Minakshi Temple.

(A) Pandya

(B) Rastrakoot

(C) Chol

(D) None of these

Ans: Pandya

Q 26: Name of the person that attacked India during the Mahmood Shah Tuglak.

(A) Taimoor and Changez Khan

(B) Taimoor

(C) Changez Khan

(D) None of these

Ans: Taimoor

Q 27: Name of the person that contemporary to Changez Khan.

(A) Iltutmis

(B) Kutibudin Aibak

(C) Muhammad Gori

(D) None of these

Ans: Iltutmis

Q 28: Name of the British person that come during the Jahangir.

(A) James Row

(B) Thomas Row

(C) Thomas Howard

(D) None of these

Ans: Thomas Row

Q 29: The real name that related to Muhammad Shah.

(A) Ali Gauhar

(B) Juna Khan

(C) Roshan Akhtar 

(D) None of these

Ans: Roshan Akhtar

Q 30: The real name that related to Shah Alam ll.

(A) Ali Gauhar

(B) Roshan Akhtar

(C) Juna Khan

(D) None of these

Ans: Ali Gauhar

Q 31: Name of the person that is known as the founder of Allahi Darwaja.

(A) Balban

(B) Kutubudin Aibak

(C) Alauddin Khilji

(D) None of these

Ans: Alauddin Khilji

Q 32: Name of the person that faced the largest number of Mangol attacks

(A) Alauddin Khilji

(B) Balban

(C) Kutubudin Aibak

(D) None of these

Ans: Alauddin Khilji

Q 33: Name of the person that started pure Arabi coins first time in India 

(A) Balban

(B) Iltutmis 

(C) Kutubudin Aibak

(D) None of these

Ans: Iltutmis 

Q 34: Name of the place known as the capital of the Solanki dynasty

(A) Anhidwad

(B) Veraval

(C) Karnavati

(D) None of these

Ans: Anhidwad

Study Also:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *