Jharkhand GK Questions and Answer (Update): Top GK Question

By | January 6, 2021

Jharkhand GK Question (2021): Top questions on Haryana GK for winners in all competitive exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Jharkhand GK Question

Information about Jharkhand

Q 1: Year when the first population census takes place in the state of Jharkhand

(A) 1872

(B) 1871

(C) 1873

(D) None of these

Ans: 1872

Q 2: Name of the person that is known as the first chief minister of Jharkhand

(A) Madhu Koda

(B) Arjun Munda

(C) Babulal Marandi

(D) None of these

Ans: Babulal Marandi

Q 3: Number of districts available in Jharkhand state

(A) 25

(B) 24

(C) 23

(D) None of these

Ans: 24

Q 4: Name of the animal that represented as the state animal of Jharkhand

(A) Fox

(B) Tiger

(C) Elephant

(D) None of these

Ans: Elephant

Q 5: Year when chief minister village bridge project took the start in Jharkhand

(A) 2001

(B) 2000

(C) 2002

(D)  None of these

Ans: 2001

Q 6: Year when Jharkhand state established

(A) 15th 2000

(B) 16th 2000

(C) 14th 2000

(D) None of these

Ans: 15th 2000

Q 7: The shape of the Jharkhand state seems like a

(A) Tripazoidal

(B) Triangular

(C) Quadrilateral

(D) None of these

Ans: Quadrilateral

Q 8: Number of tribes groups that are lives in Jharkhand state

(A) 31

(B) 33

(C) 32

(D) None of these

Ans: 32

Q 9: Name of the state divided and established new state Jharkhand

(A) Odisha

(B) Bihar

(C) Haryana

(D) None of these

Ans: Bihar

Q 10: Day when Jharkhand state established as a new state of India

(A) 15 November

(B) 14 November

(C) 16 November

(D) None of these

Ans: 15 November

Jharkhand GK Questions and Answer

Q 11: Number of universities available in the state of Jharkhand

(A) 8

(B) 7

(C) 6

(D) None of these

Ans: 7

Q 12: Name of the district where the highest women education percentage available in Jharkhand

(A) Hazaribagh

(B) Ramgarh

(C) Ranchi

(D) None of these

Ans: Ranchi

Q 13: Name of the district where hundaru waterfall located in Jharkhand

(A) Ramgarh

(B) Dhanbad

(C) Hazaribagh

(D) Ranchi 

Ans: Ranchi

Q 14: Name of the place where rice research center located in Jharkhand

(A) Hazaribagh

(B) Ramgarh

(C) Devghar 

(D) None of these

Ans: Hazaribagh

Q 15: Year when purification movement took a start in Jharkhand

(A) 1913

(B) 1914

(C) 1915

(D) None of these

Ans: 1914

Q 16: Name of the person that started the purification movement in Jharkhand

(A) Shibu Soren

(B) Jatra Tata Bhagat

(C) Arjun Munda

(D) None of these

Ans: Jatra Tata Bhagat

Q 17: Percentage of Schedule cast available in Jharkhand

(A) 12.1%

(B) 11.1%

(C) 12.0%

(D) None of these

Ans: 12.1%

Q 18: Year When Ranchi university established in Jharkhand

(A) 1962

(B) 1960

(C) 1961

(D) None of these

Ans: 1960

Q 19: Name of the district of Jharkhand that located on the bank of the Ganga river

(A) Hazaribagh

(B) Sahebganj

(C) Ranchi

(D) None of these

Ans: Sahebganj

Q 20: the year when Birsa agriculture university established

(A) 1982

(B) 1981

(C) 1980

(D) None of these

Ans: 1980

Jharkhand GK Questions and Answer

Q 21: Name of the place in that known as Shimla of Jharkhand

(A) Hazaribagh

(B) Ramgarh

(C) Ranchi

(D) None of these

Ans: Ranchi

Q 22: Name of the district where Jharkhand Dham located

(A) Girdieah

(B) Hazaribagh

(C) Ranchi

(D) None of these

Ans: Girdieah

Q 23: Year when production of steel iron took a start in Jharkhand

(A) 1914

(B) 1912

(C) 1913

(D) None of these

Ans: 1913

Q 24: Year when the aluminum industry has taken the start in Jharkhand

(A) 1936

(B) 1937

(C) 1938

(D) None of these

Ans: 1937

Q 25: Name of the country that supports establishing the HEC company in Jharkhand state

(A) America

(B) Chekoslowakia

(C) Japan

(D) None of these

Ans: Chekoslowakia

Q 26: Name of the river that related to Chandil water electricity in Jharkhand

(A) Karo

(B) Swarnrekha

(C) Damodar

(D) None of these

Ans: Swarnrekha

Q 27: Name of the region when Rajmahal Trap located in Jharkhand

(A) North-West Region

(B) North-East Region

(C) South-East Region

(D) None of these

Ans: North-East Region

Q 28: Name of the place known as mineral reserves in Jharkhand

(A) Chattisgarh

(B) Damodar ghati

(C) Bellari

(D) None of these

Ans: Damodar ghati

Q 29: Percentage the area of Jharkhand state in total percentage of India

(A) 2.51%

(B) 2.42%

(C) 2.7%

(D) None of these

Ans: 2.42%

Q 30: Name of the river that is popular as Keekat in Jharkhand

(A) Kanhar

(B) Punpun

(C) Falgu

(D) None of these

Ans: Punpun

Q 31: The name of the coolest place in Jharkhand is

(A) Parasnath

(B) Netarhaat

(C) Lohardagga

(D) None of these

Ans: Netarhaat

Q 32: Name of the highest place in Jharkhand

(A) Netarhaat

(B) Palamu

(C) Parasnath

(D) None of these

Ans: Netarhaat

Q 33: Name of the district that has the lowest population in Jharkhand

(A) Hazaribagh

(B) Lohardagga

(C) Ranchi

(D) None of these

Ans: Lohardagga

Q 35: Name of the district that has the highest sex ratio in Jharkhand

(A) Western Singhbhumi

(B) Lohardagga

(C) Latehar

(D) None of these

Ans: Western Singhbhumi

Q 36: Percentage of women literacy available in Jharkhand

(A) 57.21%

(B) 56.21%

(C) 55.21%

(D) None of these

Ans: 56.21%

Q 37: Name of the district that has the highest population in Jharkhand

(A) Hazaribagh

(B) Ranchi

(C) Ramgarh

(D) None of these

Ans: Rachi

Q 38: Name of the district that has the lowest male literacy in Jarkhand 

(A) Pakud

(B) Dhanbad

(C) Bokaro

(D) None of these

Ans: Pakud

Q 39: Name of the state bird of Jharkhand

(A) Peacock

(B) Koyel

(C) Parrot

(D) None of these

Ans: Koyel

Q 40: Name of the state flower of Jharkhand 

(A) Pallas

(B) Red rose

(C) Marigold

(D) None of these

Ans: Pallas

Jharkhand GK Questions and Answer

Q 41: Year when Betwa national park established in Jharkhand 

(A) 1987

(B) 1986

(C) 1985

(D) None of these

Ans: 1986

Q 42: Name of the district where Shatabdi stadium located in Jharkhand 

(A) Dhanbad

(B) Ranchi

(C) Ramgarh

(D) None of these

Ans: Ranchi

Q 43: Place that is known as the industrial capital of Jharkhand 

(A) Jamshedpur

(B) Dhanbad

(C) Ranch

(D) None of these

Ans: Jamshedpur

Q 44: Name of the tribe that has the highest population in Jharkhand 

(A) Santhal

(B) Munda

(C) Korba

(D) None of these

Ans: Santhal

Q 45: Year when tribal assembly established in Jharkhand 

(A) 1939

(B) 1938

(C) 1937

(D) None of these

Ans: 1938

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *