Indian Political GK: Top Political Science GK Questions (Updated)

By | January 2, 2021

Indian Political GK Questions (2021): Top questions on Indian Political Science GK for all exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Indian Political GK Questions

Q 1: Year when Bhartiya Janta Party (BJP) established

(A) 6 April 1981

(B) 6 April 1980

(C) 6 April 1982

(D) None of these

Ans: 6 April 1980

Q 2: Year when AAM Adami Party established

(A) 26 November 2012

(B) 26 November 2013

(C) 26 November 2014

(D) None of these

Ans: 26 November 2012

Q 3: Year when national volunteering association established in India

(A) 27 September 1925

(B) 25 September 1925

(C) 20 September 1925

(D) None of these

Ans: 27 September 1925

Q 4: Name of the place where the national volunteering association located

(A) Lucknow

(B) Kanpur

(C) Nagpur

(D) None of these

Ans: Nagpur

Q 5: The name of the person that was first Law and Justice

(A) Bhim Rao Ambedkar

(B) Mahatma Gandhi

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) None of these

Ans: Bhim Rao Ambedkar

Q 6: Minimum age that applies for Lok Sabha member

(A) 20 Years

(B) 25 Years

(C) 30 Years

(D) None of these

Ans: 25 Years

Q 7: Minimum age that applies for Rajya Sabha member

(A) 25

(B) 35

(C) 30

(D) None of these

Ans: 30

Q 8: Name of the commission that replaced ‘Yojna Ayog’

(A) Mukharji Ayog

(B) Neeti Ayog

(C) Kendra Ayog

(D) None of these

Ans: Neeti Ayog

Q 9: Year when NEETI Ayog established

(A) 1 January 2015

(B) 1 January 2016

(C) 1 January 2014

(D) None of these

Ans: 1 January 2015

Q 10: Year when ‘Swach Bharat Abhiyan’ started

(A) 10 October 2014

(B) 2 October 2014

(C) 5 October 2014

(D) None of these

Ans: 2 October 2014

Q 11: Year when Azad Hind Army activated

(A) 1942

(B) 1943

(C) 1944

(D) None of these

Ans: 1942

Q 12: Name of the person that established the All India Harijan Association

(A) Mahatma Gandhi

(B) Jawahar Lal Nehru

(C) Bhim Rao Ambedkar

(D) None of these

Ans: Mahatma Gandhi

Q 13: Name of the governor-general during the independence of India.

(A) Lord Mountbatten

(B) Lord Karjon

(C) Lord Rippen

(D) None of these

Ans: Lord Mountbatten

Q 14: Number of the article that related to the center-state relation of administration 

(A) 342-350

(B) 252-300

(C) 322-340

(D) None of these

Ans: 352-356

Q 15: The specialty that related to the Indian constitution

(A) Caste, religion

(B) Caste, religion, and national interest

(C) Caste, national interest

(D) None of these

Ans: Caste, religion, and national interest

Q 16: Option that related to Concurrent list in the Indian constitution

(A) family planning

(B) Population planning, and family planning

(C) Economic tax

(D) None of these

Ans: Population planning, and family planning

Q 17: Name of the president that has chosen as a president twice regularly

(A) V.V. Giri

(B) Rajendra prasad

(C) Radha Krishnan

(D) None of these

Ans: Rajendra prasad

Q 18: Name of the person that proposed the preface 

(A) Mahatma Gandhi

(B) Jawahar Lal Nehru

(C) Subhas Chandra Bose

(D) None of these

Ans: Jawahar Lal Nehru

Q 19: Who restricted the Fundamental Rights in the Indian constitution

(A) Supreme court

(B) President

(C) Lok Sabha

(D) None of these

Ans: Supreme court

Q 20: Name of the first women judge of the supreme court

(A) Sunanda Bhandare

(B) Indira Jaisingh

(C) Lila Seth

(D) None of these

Ans: Sunanda Bhandare

Q 21: Name of the person that appointed Finance commission candidate

(A) President

(B) Prime minister

(C) Lok Sabha president

(D) None of these

Ans: President

Q 22: Year when Pondicheri associated with Indian Union

(A) 1956

(B) 1955

(C) 1957

(D) None of these

Ans: 1956

Q 23: Name of the person that appointed state public service commission candidate

(A) Prime minister

(B) Governor

(C) President

(D) None of these

Ans: Governor

Q 24: Council of ministers that are collectively responsible for

(A) Lok Sabha

(B) President

(C) Rajya Sabha

(D) None of these

Ans: Lok Sabha

Q 25: Name of the act that formed the federal council of India.

(A) Government India act 1909

(B) Government India act 1919

(C) Indian council act 1861

(D) None of these

Ans: None of these

Q 26: Correct answer that related to removing the election commission

(A) Can remove Prime minister

(B) On the recommendation of the chief election commissioner, the president can remove the election commissioner

(C) Can remove chief justice of India

(D) None of these

Ans: On the recommendation of the chief election commissioner, the president can remove the election commissioner

Q 28: Number of the article that related to the center-state relation of financial relation 

(A) Article 258 to 261

(B) Article 240 to 260

(C) Article 268 to 281

(D) None of these

Ans: Article 268 to 281

Q 29: Name of the person that related as a constitutional advisor of a constituent assembly 

(A) Sachidanand Sinha

(B) B. N. Rao

(C) K. M. Munshi

(D) None of these

Ans: B. N. Rao

Q 30: Name of the person that related to the drafting committee of the constitution

(A) Jawahar Lal Nehru and Alladi Krisnaswami Ayyar

(B) N. Gopalaswami and Alladi Krisnaswami Ayyar

(C) N. Gopalaswami and Jawahar Lal Nehru

(D) None of these

Ans: N. Gopalaswami and Alladi Krisnaswami Ayyar

Q 31: Name of the commission that related to a constitutional body

(A) Election Commission

(B) Planning Commission

(C) Finance Commission

(D) None of these

Ans: Planning Commission

Q 32: Number of minimum days that related to prior notice for impeachment of the president of India

(A) 21 days

(B) 7 days

(C) 30 days

(D) None of these

Ans: 14 days

Q 33: Number of the article that related to the state government for organizing the Village Panchayat

(A) Article 48

(B) Article 40

(C) Article 51

(D) None of these

Ans: Article 40

Q 34: Option that related to the nomination of chairman of the public accounts committee of Indian Parliament

(A) Speaker of the Lok Sabha

(B) Prime minister

(C) President

(D) None of these

Ans: Speaker of the Lok Sabha

Q 35: Name of the committee that related to Panchayati Raj Institution

(A) Ashok Mehta Committee

(B) P.V. N. Rao Committee

(C) L.M. Sighavi Committee

(D) None of these

Ans: P.V. N. Rao Committee

Note: Here, we shared the top competitive Indian Political GK Question for the best performance in any exam.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *