Haryana GK Question: Best Haryana GK for UPSC, PSC, SSC, Bank, RRB

By | January 4, 2021

Haryana GK Question (2021): Top questions on Haryana GK for winners in all competitive exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Haryana GK Question

Information about Haryana

Q 1: Year when Haryana state established 

(A) 1 November 1965

(B) 1 November 1966

(C) 1 November 1967

(D) None of these

Ans: 1 November 1966

Q 2: Number of districts available in Haryana

(A) 21

(B) 22

(C) 23

(D) None of these

Ans: 22

Q 3: Name of the governor of Haryana that was the first governor of Haryana

(A) Mahaveer Prasad

(B) Virendra Narayan Chakravarti

(C) Dharamveer

(D) None of these

Ans: Dharamveer

Q 4: Name of the person that related to Haryana as a first chief minister 

(A) Bhagwat Dayal

(B) Banarsi Das

(C) Bansilal

(D) None of these

Ans: Bhagwat Dayal Sharma

Q 5: Position of Haryana in terms of area in the total area of India

(A) 22nd

(B) 21st

(C) 20th

(D) None of these

Ans: 21st

Q 6: Name of the district that has the highest area in the total area of Haryana

(A) Kurukshetra

(B) Sirsa

(C) Ambala

(D) None of these

Ans: Sirsa

Q 7: Name of the district that has the lowest area in the total area of Haryana

(A) Panipat

(B) Faridabad

(C) Sonipat

(D) None of these

Ans: Faridabad

Q 8: Name of the district that has the highest population in Haryana

(A) Faridabad

(B) Bhiwani

(C) Hisar

(D) None of these

Ans: Faridabad

Q 9: Name of the district that has the lowest population in Haryana

(A) Panonkulla

(B) Mahendragarh

(C) Kurukshetra

(D) None of these

Ans: Panonkulla

Q 10: Name of the state play that popular as state game of Haryana

(A) Volleyball

(B) Wrestling

(C) Hokey

(D) None of these

Ans: Wrestling

Q 11: Name of the state animal that related to Haryana

(A) Tiger

(B) Black deer

(C) Lion

(D) None of these

Ans: Black deer

Q 12: Name of the bird that popular as the state bird of Haryana

(A) Black Partridge

(B) Parrot

(C) Peacock

(D) None of these

Ans: Black Partridge

Q 13: Name of the popular place in the world where the Mahabharat War fought

(A) Hisar

(B) Kurukshetra

(C) Faridabad

(D) None of these

Ans: Kurukshetra

Q 14: Name of the state that located towards the north part of Haryana

(A) Arunachal Pradesh

(B) Himachal Pradesh

(C) West Bengal

(D) None of these

Ans: Himachal Pradesh

Q 15: Name of the state that located towards the west part of Haryana

(A) Kerala

(B) Panjab

(C) Himachal Pradesh

(D) None of these

Ans: Panjab

Q 16: Name of the region of Hariyana that related to the highest rain

(A) North-West Region

(B) North-East Region

(C) East-South Region

(D) None of these

Ans: North-East Region

Q 17: Which Region of Haryana state come in the Shivalik hill range

(A) North-East Part

(B) East-South Region

(C) North-West Region

(D) None of these

Ans: North-East Part

Q 18: Year when Badkhal lake formed in Haryana

(A) 1948

(B) 1947

(C) 1946

(D) None of these

Ans: 1947

Q 19: Name of the district that has the highest number of forests

(A) Kurukshetra

(B) Yamuna Nagar

(C) Hisar

(D) None of these

Ans: Yamuna Nagar

Q 20: Name of the district where limestone available

(A) Yamuna Nagar

(B) Hisar

(C) Rohtak

(D) None of these

Ans: Rohtak

Haryana GK Question

Q 21: Name of the place in Haryana where Asia’s biggest animal farm located

(A) Faridabad

(B) Rohtak

(C) Hisar

(D) None of these

Ans: Hisar

Q 22: Name of the buffalo breed that popular in all India.

(A) Pusp

(B) Murra

(C) Tura

(D) None of these

Ans: Murra

Q 23: The year when the Cow protection and cow breeding act applied in Haryana

(A) 2015

(B) 2016

(C) 2014

(D) None of these

Ans: 2015

Q 24: the year when Bhivani textile mill established in Haryana

(A) 1938

(B) 1937

(C) 1936

(D) None of these

Ans: 1937

Q 25: Year when Yamuna gases limited established in Haryana

(A) 1972

(B) 1973

(C) 1974

(D) None of these

Ans: 1973

Q 26: Name of the city where the first-time rapid metro started in Haryana

(A) Gurgaon

(B) Faridabad

(C) Panipat

(D) None of these

Ans: Gurgaon

Q 27: Year when alcohol prohibition law applied in Haryana

(A) 1st July 1996

(B) 1st July 1997

(C) 1st July 1995

(D) None of these

Ans: 1st July 1996

Q 28: Name of the city where Maharshi Dayanand University located

(A) Rohtak

(B) Bhiwani

(C) Panipat

(D) None of these

Ans: Rohtak

Q 29: Name of the district that has the lowest literacy rate in Haryana

(A) Panipat

(B) Kaithal

(C) Nooh

(D) None of these

Ans: Nooh

Q 30: Year when Mahatma Gandhi arrested in Palwal 

(A) 8 April 1920

(B) 8 April 1919

(C) 8 April 1918

(D) None of these

Ans: 8 April 1919

Q 31: Name of the city where the mausoleum of Ibrahim Lodi located in Haryana

(A) Panipat

(B) Sonipat

(C) Faridabad

(D) None of these

Ans: Panipat

Q 32: Name of the city where Salargang gate located in Haryana

(A) Sonipat

(B) Ambala

(C) Panipat

(D) None of these

Ans: Panipat

Q 33: Name of the place where the popular Panipat war fought between Ibrahim Lodi and Babar

(A) Sonipat

(B) Panipat

(C) Kurukshetra

(D) None of these

Ans: Panipat

Q 34: Name of the place where Gaukarn pond located in Haryana

(A) Rohtak

(B) Panipat

(C) Ambala

(D) None of these

Ans: Rohtak

Q 35: Name of the place where Sri Krishna museum located 

(A) Ambala

(B) Kurukshetra

(C) Panipat

(D) None of these

Ans: Kurukshetra

Q 36: Name of the place where king Nahar Singh fort located in Haryana

(A) Rohtak

(B) Ballabhgarh

(C) Mahendragarh

(D) None of these

Ans: Ballabhgarh

Q 37: Name of the district where the historic town Gohana located

(A) Ambala

(B) Sonipat

(C) Panipat

(D) None of these

Ans: Sonipat

Q 38: Name of the district where legendary village Adi Badri located in Haryana

(A) Sonipat

(B) Kurukshetra

(C) Yamuna Nagar

(D) None of these

Ans: Yamuna Nagar

Q 39: Name of the district where Ramsarai and Bhuteswar fairs organized every year in Haryana

(A) Ambala

(B) Jeend District

(C) Kurukshetra

(D) None of these

Ans: Jeend District

Q 40: Name of the place where popular Maa Shitla Devi temple located in Haryana

(A) Panipat

(B) Gurugram

(C) Hisar

(D) None of these

Ans: Gurugram


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *