Geography Questions and Answers: Geography MCQ (PSC, SSC, RRB)

By | January 15, 2021

Geography Questions and Answers (2021): Best questions on Geography GK for all competitive exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Geography Questions and Answers

Q 1: Name of the person called as the father of Geography.

(A) Herodotus

(B) Eratosthenes

(C) Hipparcos

(D) None of these

Ans: Eratosthenes

Q 2: Name of the person that used ‘Geography Word’ for the first time

(A) Herodotus

(B) Eratosthenes

(C) Hipparcos

(D) None of these

Ans: Eratosthenes

Q 3: Name of the person that is known as the father of ‘Human Geography’ 

(A) Carl Ritter

(B) Humbolt

(C) Herodotus

(D) None of these

Ans: Carl Ritter

Q 4: When a body moves around the sun then that body known as 

(A) Star

(B) Satelite

(C) Planet

(D) None of these

Ans: Planet

Q 5: Number of planets that are present in the solar system

(A) 9

(B) 7

(C) 8

(D) None of these

Ans: 8

Q 6: When a small body move around a planet then that small body called as 

(A) Planet

(B) Satelite

(C) Star

(D) None of these

Ans: Satelite

Q 7: Name of the person that predicated the law of motion of the planet

(A) Kepler

(B) Newton

(C) Galileo

(D) None of these

Ans: Kepler

Q 8: Name of the person that discovered the solar planet

(A) Galileo

(B) Newton

(C) Copernicus

(D) None of these

Ans: Copernicus

Q 9: Select the correct answer that known as the father of the solar system 

(A) Venus

(B) Earth

(C) Sun

(D) None of these

Ans: Sun

Q 10: Which option related to the maximum distance between the own axis of a planet and the sun

(A) Aphelion

(B) Perihelion

(C) Perigee

(D) None of these

Ans: Aphelion

Q 11: Which option related to the minimum distance between the own axis of a planet and the sun 

(A) Perigee

(B) Perihelion

(C) Aphelion

(D) None of these

Ans: Perihelion

Q 12: Number of planetarium present in space

(A) 90

(B) 88

(C) 89

(D) None of these

Ans: 89

Q 13: Which option given below known as the star

(A) Earth

(B) Venus

(C) Sun

(D) None of these

Ans: Sun

Q 14: Name of the planet that has a maximum distance from the sun

(A) Mercury

(B) Neptune 

(C) Pluto

(D) None of these

Ans: Neptune 

Q 15: Name of the planet that has a minimum distance from the sun

(A) Mercury

(B) Neptune

(C) Pluto

(D) None of these

Ans: Mercury

Q 16: Name of the fast-moving planet in the solar system

(A) Venus

(B) Mercury

(C) Neptune

(D) None of these

Ans: Mercury

Q 17: Name of the planet that is known as the sister of earth 

(A) Venus

(B) Mercury

(C) Neptune

(D) None of these

Ans: Venus

Q 18: Name of the planet that has no satellite 

(A) Venus and Mercury

(B) Neptune and Mercury

(C) Sun and Mercury

(D) None of these

Ans: Venus and Mercury

Q 19: Name of the planet that named as an evening star

(A) Neptune

(B) Mercury

(C) Venus

(D) None of these

Ans: Venus

Q 20: Name of the month that related to perihelion position

(A) July

(B) January

(C) March

(D) None of these

Ans: January

Q 21: Percentage of earth surface where continents present

(A) 29.2%

(B) 30.2%

(C) 28.2%

(D) None of these

Ans: 29.2%

Q 22: The number of total latitudes is

(A) 200

(B) 360

(C) 180

(D) None of these

Ans: 180

Q 23: The number of total longitudes is

(A) 200

(B) 180

(C) 360

(D) None of these

Ans: 360

Q 24: Name of the country located nearest to the equator line

(A) Singapore

(B) Manila

(C) Jakarta

(D) None of these

Ans: Singapore

Q 25: Name of the country where ‘Greenwich mean line’ located

(A) India

(B) U.S.A.

(C) U.K.

(D) None of these

Ans: U.K.

Q 26: Year when International date line demarcated

(A) 1843

(B) 1845

(C) 1844

(D) None of these

Ans: 1884

Q 27: Name of the place in India that shows ‘Authentic Time’

(A) Lucknow

(B) Kanpur 

(C) Allahabad

(D) None of these

Ans: Allahabad

Q 28: Name of the place where the highest peak located all over the world

(A) Japan

(B) Nepal

(C) China

(D) None of these

Ans: Nepal

Q 29: Name of the mountain series that is known as the longest mountain series in the world

(A) Himalaya

(B) Alaska

(C) Andes

(D) None of these

Ans: Andes 

Q 30: Name of the volcano that is known as the most active volcano in the world

(A) Cotopaxi

(B) Fujiyama 

(C) Kilauea

(D) None of these

Ans: Kilauea

Q 31: Name of the place where Cotopaxi volcano located

(A) India

(B) Equator

(C) Canada

(D) None of these

Ans: Equator

Q 32: Name of the most inactive gas that available in the environment

(A) Hellion

(B) Neon

(C) Argon

(D) None of these

Ans: Argon

Q 33: Name of the gas that has the highest percentage in the environment

(A) Nitrogen

(B) Oxygen

(C) Carbon

(D) None of these

Ans: Nitrogen

Q 34: Name of the most static element that available in the environment

(A) Oxygen

(B) Nitrogen

(C) Water-Vapour

(D) None of these

Ans: Water-Vapour

Q 35: Which option related to the safety valve of the earth 

(A) River

(B) Ozone gas

(C) Volcano

(D) None of these

Ans: Volcano

Q 36: Which given below option related to the newest mountain series

(A) Rockies

(B) Aplacian

(C) Ural

(D) None of these

Ans: Ural 

Q 37: Name of the country where Vesuvius volcano located

(A) Indonesia

(B) Maximo

(C) Italy

(D) None of these

Ans: Italy

Note: Here, we shared the top competitive Geography Questions and Answers for the best performance in any exam.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *