Economics GK Questions (2021): Top Economics General Knowledge Questions

By | January 2, 2021

Economics GK Questions (2021): Best questions on economics GK for all competitive exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Economics GK Questions

Q 1: Percentage of the population of India that depends on Agriculture Industries

(A) 58%

(B) 58.9%

(C) 57.9%

(D) None of these

Ans: 58.9%

Q 2: Rank or position of India on the basis of GDP

(A) 7

(B) 6

(C) 8

(D) None of these

Ans: 7

Q 3: Name of the country that has the first rank in terms of GDP capita

(A) India

(B) Katar

(C) Bangladesh 

(D) None of these

Ans: Katar

Q 4: Name of the state in India that has the highest Human Development Index (HDI)

(A) Uttar Pradesh 

(B) Kerala

(C) Delhi

(D) None of these

Ans: Kerala

Q 5: Name of the country that represents a mixed economy

(A) Odisha

(B) India

(C) America

(D) None of these

Ans: India

Q 6: Name of the person who presents the first human development index (HDI)

(A) Mahboob-Ul-Huk

(B) Amartya Sen

(C) Narendra Modi

(D) None of these

Ans: Mahboob-Ul-Huk

Q 7: The correct answer that related to the primary sector of need

(A) Industrial

(B) Service

(C) Agriculture

(D) None of these

Ans: Agriculture

Q 8: Rank or place of India on basis of purchasing power parity

(A) 4

(B) 3

(C) 2

(D) None of these

Ans: 3

Q 9: Name of the central that related to Indian government

(A) Panjab National Bank 

(B) Researve Bank of India 

(C) State Bank of India 

(D) None of these

Ans: Researve Bank of India

Q 10: Name of designation that related to precident of National Development Council

(A) Governor 

(B) Prime minister

(C) President

(D) None of these

Ans: Prime minister

Q 11: Year when commercial bank converted to nationalization 

(A) 1970

(B) 1968

(C) 1968

(D) None of these

Ans: 1969

Q 12: Name of the organisation that have authority to apply International Trading Rules

(A) U.N.O.

(B) World Bank

(C) I.M.F.

(D) None of these

Ans: World Bank

Q 13: Year when planning commition established in India 

(A) 18 March 1950

(B) 16 March 1950

(C) 15 March 1950

(D) None of these

Ans: 15 March 1950

Q 14: Name of the country that represents the biggest lychee production 

(A) China 

(B) India 

(C) Nepal 

(D) None of these

Ans: India

Q 15: Name of the Organisation that have universally Recognized organization for calculation of National Income in India 

(A) Neeti Ayog

(B) National development council

(C) Central statistical association

(D) None of these

Ans: Central statistical association 

Q 16: Time period that known as financial year in India 

(A) 1st March to 31 April

(B) 1st April to 31 April

(C) 1st April to 31 March

(D) None of these

Ans: 1st April to 31 March

Q 17: Name of the person that describe cycle of poverty 

(A) Pro. Fisher

(B) Regner Nerks

(C) Pro. Kens

(D) None of these

Ans: Regner Nerks

Q 18: Name of the person that form the economics 

(A) Chanakya

(B) Chandra gupt Maurya

(C) Sikandar

(D) None of these

Ans: Chanakya

Q 19: Year when National Income commitee established 

(A) 1948

(B) 1950

(C) 1949

(D) None of these

Ans: 1949

Q 20: Name of the currency that used in Bangladesh

(A) Dollor

(B) Deenar

(C) Taka

(D) None of these

Ans: Taka

Q 21: Name of the currency that used in United State

(A) Deenar

(B) Taka

(C) Dollar

(D) None of these

Ans: Dollar

Q 22: Name of the currency that popular as plastic currency 

(A) A.T.M.

(B) Cheque

(C) Paper note

(D) None of these

Ans: A.T.M.

Q 23: Year when regional rural banks established 

(A) 1976

(B) 1976

(C) 1975

(D) None of these

Ans: 1975

Q 24: Name of the  organisation that provided non institutional finance 

(A) Merchant

(B) cooperative bank

(C) Mahajan

(D) None of these

Ans: Mahajan

Q 25: Year when cooperative movement took place in India

(A) 1904

(B) 1906

(C) 1905

(D) None of these

Ans: 1904

Q 26: Name of the share market that represented the oldest share market in Asia

(A) Kanpur

(B) Mumbai

(C) Delhi

(D) None of these

Ans: Mumbai

Q 27: Name of the third sector that represent the economic development

(A) Service sector

(B) Agriculture sector

(C) Educational Sector 

(D) None of these

Ans: Service sector

Q 28: Name of the person that related to National Rural Employment Guarantee Scheme

(A) Sanjay Gandhi

(B) Mahatma Gandhi 

(C) Indira Gandhi

(D) None of these

Ans: Mahatma Gandhi 

Q 29: Year when Swarn Jayanti Rozgar Yojna started 

(A) 1997

(B) 1998

(C) 1996

(D) None of these

Ans: 1997

Q 30: Year when new economic policy programme started

(A) July 1990

(B) July 1991

(C) July 1992

(D) None of these

Ans: July 1991

Q 31: Name of the company of India  that represented as a multinational company 

(A) Nokia

(B) Samsung

(C) Dabur

(D) None of these

Ans: Dabur

Q 32: Year when globalization took place in India 

(A) 1992

(B) 1990

(C) 1991

(D) None of these

Ans: 1991

Q 33: Name of the place where central of International Standardization organisation located

(A) Jeneva

(B) Dhaka

(C) London

(D) None of these

Ans: Jeneva

Q 34: Year when Human rights commission established 

(A) 1993

(B) 1995

(C) 1994

(D) None of these

Ans: 1993

Q 35: Day when National Consumer Day established in India 

(A) 14 December 

(B) 25 December 

(C) 10 December 

(D) None of these

Ans: 24 December 

Q 36: Which is related to purity of foods

(A) ISI Mark

(B) Hallmark 

(C) Agmark

(D) None of these

Ans: Agmark

Q 37: Year when consumer protection act announced in India 

(A) 1987

(B) 1988

(C) 1986

(D) None of these

Ans: 1986

Q 38: Place where headquarter of Oil and Natural gas corporation located in India 

(A) Dehradun

(B) Delhi

(C) Lucknow

(D) None of these

Ans: Dehradun

Q 39: Name of the place where National Institute of Rural development located 

(A) Mumbai

(B) Delhi

(C) Hyderabad 

(D) None of these

Ans: Hyderabad 

Q 40: Name of the sector that have highest National income of Income 

(A) Industrial sector

(B) Service Sector

(C) Agriculture sector

(D) None of these

Ans: Service Sector 


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *