Computer GK Objective Questions (2021): Best Computer GK notes

By | January 5, 2021

Computer GK Objective Questions (2021): Best questions on computer GK for all competitive exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

Computer GK Objective Questions

Information about Computer

Q 1: Name of the scientist that discovered computer

(A) J.S. kilbi

(B) Charles Babbage

(C) Von Newman

(D) None of these

Ans: Charles Babbage

Q 2: The year when the modern computer discovered the first time

(A) 1945

(B) 1947

(C) 1946

(D) None of these

Ans: 1946

Q 3: Year when the great revolution about in computer took place

(A) 1961

(B) 1960

(C) 1958

(D) None of these

Ans: 1960

Q 4: Day when computer literacy day celebrated

(A) 2 December 

(B) 1 December 

(C) 3 December 

(D) None of these

Ans: 2 December

Q 5: The name of the first computer was

(A) Tandy

(B) Eniac

(C) Ataris

(D) None of these

Ans: Eniac

Q 6: Choose the correct answer about the full form of CPU

(A) Central Processing Unit

(B) Central problem Unit

(C) Central Processing Union

(D) None of these

Ans: Central Processing  Unit

Q 7: Which option that not related to search engine 

(A) Wolfram Alpha

(B) Google

(C) yahoo

(D) None of these

Ans: Wolfram Alpha

Q 8: Bytes that are equal to one kilobyte

(A) 1024 bytes

(B) 1000 bytes

(C) 100 bytes

(D) None of these

Ans: 1024 bytes

Q 9: Which given below input unit related to a computer is 

(A) Keyboard

(B) Mouse

(C) Scanner

(D) All of these

Ans: All of these

Q 10: Which given below answer related to one GigaByte

(A) 100 MB

(B) 1024 MB

(C) 1000 MB

(D) None of these

Ans: 1024 MB

Read Also: Basic Physics Questions and Answers

Q 11: Bytes that are equal to on megabyte

(A) 100 KB

(B) 1000 KB

(C) 1024 KB

(D) None of these

Ans: 1024 KB

Q 12: Name of the element that used in I C chip in computers

(A) Silver

(B) Silicon

(C) Chromium

(D) None of these

Ans: Silicon

Q 13: Choose the correct answer about the full form of HTTP

(A) Higher tax-transfer protocol 

(B) Hypertext transfer protocol

(C) Higher text transfer protocol 

(D) None of these

Ans: Hypertext transfer protocol

Q 14: Choose the correct answer about the full form of W.W.W.

(A) World Wide Web

(B) Web Wide World

(C) Wide World Web

(D) None of these

Ans: World Wide Web

Q 15: Which given below answer related to optical memory

(A) Cor memories

(B) C D ROM

(C) Floppy disc

(D) None of these

Ans: CD ROM

Computer GK Objective Questions

Q 16: Name of the part of a computer that uses for calculations and comparison 

(A) Control Unit

(B) ALU

(C) Modem

(D) None of these

Ans: ALU

Q 17: Name of the hardware device that converts data to expressive information 

(A) Program 

(B) Processor 

(C) Input device

(D) None of these

Ans: Processor

Q 18: The main parts of the Processor in the computer are

(A) Cash, Control unit, Register 

(B) ALU, Control unit, Register

(C) ALU, Control unit, Ram

(D) None of these

Ans: ALU, Control unit, Register

Q 19: Name of the given below unit that controls signals between I/O and CPU

(A) Memory unit

(B) Control  unit

(C) ALU

(D) None of these

Ans: Control unit

Q 20: The function of the CPU of computer related to

(A) It makes invoice

(B) Doing calculations and Processing 

(C) It deletes the data

(D) None of these

Ans: Doing calculations and Processing 

Q 21: Name of the work that not related to computer 

(A) Outputting 

(B) Processing 

(C) Understanding 

(D) None of these

Ans: Understanding 

Q 22: Choose the correct answer about the full form of E.D.P.

(A) Electronic Data Part

(B) Electronic Data Power

(C) Electronic Data Processing 

(D) None of these

Ans: Electronic Data Processing 

Q 23: Name of the work that related to popular Packman computer

(A) Share Market

(B) Game

(C) Bank

(D) None of these

Ans: Game

Q 24: Name of the computer that uses as normally

(A) Hybrid Computer 

(B) Digital Computer

(C) Optical Computer 

(D) None of these

Ans: Digital Computer

Q 25: CRAY that represented as a

(A) Mini Computer

(B) Super Computer 

(C) Micro Computer 

(D) None of these

Ans: Super Computer 

Q 26: Which generation related to multiprogramming 

(A) First Generation 

(B) Third Generation 

(C) Second Generation 

(D) None of these

Ans: Third Generation 

Q 27: Year when the first computer produced in India

(A) Sidharth

(B) Ashok

(C) Aryabhatt

(D) None of these

Ans: Sidharth

Q 28: Name of the person that formed the analytic engine 

(A) Charles Babbage

(B) G. Akal

(C) Eva Lovlesh

(D) None of these

Ans: Charles Babbage

Q 29: Name of the person that uses Punch Card first time 

(A) C.V. Raman

(B) Joseph Merrie

(C) Charles Babbage

(D) None of these

Ans: Joseph Merrie

Q 30: Name of the person that developed the integrated circuit chip

(A) C.V. Raman

(B) J.S. Kilvi

(C) Charles Babbage

(D) None of these

Ans: J.S. Kilvi

Computer GK Objective Questions

Q 31: Name of the chemical used on a magnetic disc

(A) Iron Oxide

(B) Copper Oxide

(C) Siver Oxide

(D) None of these

Ans: Iron Oxide

Q 32: Name of the Organisation that developed the Param supercomputer

(A) IIT Kanpur 

(B) C-DAC

(C) BARC

(D) None of these

Ans: C-DAC 

Q 33: Name of the function keys that are available in computer keyboard

(A) 13

(B) 12

(C) 11

(D) None of these 

Ans: 12

Q 34: Name of the printer that prints on the character in a stroke

(A) Dot metrics in a stock

(B) Lazor printer 

(C) Line printer

(D) None of these

Ans: Line Printer

Q 35: Name of the device that not related to the computer as an Input device

(A) Magnetic tape

(B) Monitor

(C) Monitor

(D) None of these

Ans: Monitor

Q 36: Choose the correct answer that not related to an output device

(A) Touch Screen

(B) Printer 

(C) Monitor

(D) None of these

Ans: Touch Screen

Q 37: Name of the person that developed the first computer mouse

(A) Robert

(B) Douglas

(C) William 

(D) None of these

Ans: Douglas 

Q 38: Language that represents Scientific computer language 

(A) Basic

(B) COBOL

(C) Fortran

(D) None of these

Ans: Fortran

Q 39: Name of the language used for commercial work

(A) Basic

(B) COBOL

(C) Java

(D) None of these

Ans: COBOL

Q 40: Name of the language used on the internet

(A) Pascal

(B) Java

(C) COBOL

(D) None of these

Ans: Java


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *