Chhattisgarh GK(Always Asked): Chhattisgarh GK Questions (Updated)

By | January 16, 2021

Chhattisgarh GK (Chhattisgarh General Knowledge – 2021): Best questions on computer GK for “Chhattisgarh PSC, SSC, Banking, RRB”, etc.

Chhattisgarh GK

Q 1: Date when Chattisgarh state established

(A)1 November 2021

(B) 1 November 2019

(C)1 November 2020

(D) None of these

Ans: 1 November 2020

Q 2: Name of the 26th state that newly established in India

(A) Panjab

(B) Uttarakhand

(C) Chattisgarh

(D) None of these

Ans: Chattisgarh 

Q 3: Name of Crop earrings that represent state symbol of Chattisgarh 

(A) Rice

(B) Coffee

(C) Tea

(D) None of these

Ans: Rice

Q 4: How many places arranged in Lok Sabha for Chattisgarh 

(A) 12

(B) 10

(C) 11

(D) None of these

Ans: 11

Q 5: What is the name of the Chief minister residence of Chattisgarh 

(A) Karuna

(B) Anand

(C) Vishnu

(D) None of these

Ans: Karuna

Q 6: Name of the first Rajyapal of Chattisgarh 

(A) Rakesh Tripathi

(B) Dinesh Chandra Sahay

(C) Ajay Dev

(D) None of these

Ans: Dinesh Chandra Sahay

Q 7:  The maximum part of Chattisgarh border available in 

(A) Kerala

(B) Andra Pradesh

(C) Odisha 

(D) None of these

Ans: Odisha 

Q 8: Number os state that touches the Chattisgarh  border

(A) 7

(B) 6

(C) 8

(D) None of these

Ans: 7

Q 9: Name of the city that represents the capital of Chattisgarh 

(A) Raigarh

(B) Bilaspur

(C) Raipur

(D) None of these

Ans: Raipur

Q 10: In summer, the hottest place in Chattisgarh is

(A) Raipur

(B) Champa

(C) Bilaspur

(D) None of these

Ans: Champa

Q 11: Name of the place in Chattisgarh, the coolest place is

(A) Raipur

(B) Bilaspur

(C) Ambikapur

(D) None of these

Ans: Ambikapur

Q 12: Place where the forest headquarter located in Chattisgarh 

(A) Ambikapur

(B) Raipur

(C) Bilaspur

(D) None of these

Ans: Bilaspur

Q 13: Name of the tree that produces mostly in Chattisgarh 

(A) Mango

(B) Saal

(C) Sagaun

(D) None of these

Ans: Saal

Q 14: what is the rank of Chattisgarh in terms of forest percentage area in India 

(A) Fourth

(B) Second

(C) Third

(D) None of these

Ans: Third

Q 15: The number of the national parks available in Chattisgarh  state are

(A) 3

(B) 2

(C) 4

(D) None of these

Ans: 3

Q 16: The number of wildlife sanctuaries available in the State of Chattisgarh is

(A) 10

(B) 12

(C) 11

(D) None of these

Ans: 11

Q 17: Name of the state of India  where Chitrakoor waterfall located

(A) Chattisgarh

(B) Madhya Pradesh

(C) Odisha

(D) None of these

Ans: Chattisgarh

Q 18: Name of the person who is known as mangal Panday in 

(A) Veer Narayan Singh

(B) Surendra Rai

(C) Hanuman Singh

(D) None of these

Ans: Surendra Rai

Q 19: Year when mahatma Gandhi started gis Harijan Yatra in Chattisgarh 

(A) November  1932

(B) November 1933

(C) November 1934

(D) None of these

Ans: November 1933

Q 20: Which district divided to established Narayan Pur district in Chattisgarh 

(A) Buster

(B) Bijapur

(C) Dantewada

(D) None of these

Ans: Buster

Q 21: Which district established Beejapur district in Chattisgarh 

(A) Buster

(B) Raigarh

(C) Dantewada

(D) None of these 

Ans: Dantewada

Q 22: Name of the state that not touches the Chattisgarh  border

(A) Madhya Pradesh

(B) Karnataka

(C) Andhra Pradesh

(D) None of these

Ans: Karnataka

Q 23: Name of the state that touches the border of Chattisgarh 

(A) Rajasthan

(B) Andhra Pradesh 

(C) Karnataka

(D) None of these

Ans: Andhra Pradesh 

Q 24: Name of the state that touches the border of Chattisgarh 

(A) Rajasthan 

(B) Karnataka 

(C) Madhya Pradesh 

(D) None of these 

Ans: Madhya Pradesh 

Q 25: Which district in Chattisgarh have minimum tahseels

(A) Koriya

(B) Narayan Pur

(C) Korba

(D) None of these 

Ans: Narayan Pur

Q 26: Name of the district in Chattisgarh, from there kark line passes through 

(A) Koriya

(B) Narayan Pur

(C) Korba

(D) None of these

Ans: Koriya

Q 27: Name of the district in Chattisgarh, from there kark line passes through

(A) Korba

(B) Narayan Pur

(C) Balrampur

(D) None of these

Ans: Balrampur

Q 28: Name of the district in Chattisgarh, from there kark line passes through

(A) Narayan Pur

(B) Surajpur

(C) Korba

(D) None of these

Ans: Surajpur

Q 29: The shape of Chattisgarh state like as

(A) Peacock

(B) Sea horse

(C) Fish

(D) None of these 

Ans: Sea horse

Q 30: Name of the district of Chattisgarh that changed to Kabirdham

(A) Korba

(B) Kavadhi

(C) Koriya

(D) None of these

Ans: Kavadhi

Q 31: Which district of Chattisgarh is not a part of the Maikal mountain range

(A) Raigarh

(B) Bilaspur

(C) Kavardha

(D) None of these

Ans: Raigarh

Q 32: Name of the district of Chattisgarh that represented as a highest raining district.

(A) Jaspur

(B) Buster

(C) Raigarh

(D) None of these 

Ans: jaspur

Q 33: Percentage of tendu leaves that is produced in Chattisgarh 

(A) 15%

(B) 20%

(C) 10%

(D) None of these 

Ans: 20%

Q 34: Name of the district in Chattisgarh where sagaun trees are produced

(A) Jaspur

(B) Bilaspur

(C) Buster

(D) None of these 

Ans: Bilaspur

Q 35: Which district of Chattisgarh is not related to the Narmada basin

(A) Raipur

(B) Korba

(C) Rajnandgaon

(D) None of these 

Ans: Rajnandgaon

Q 36: percentage of forest area in Chattisgarh state of the total percentage of the area of India

(A) 10%

(B) 8%

(C) 9%

(D) None of these 

Ans: 8%

Q 37: Name of the place in Chattisgarh that is known as the island of Saal tree forest in 

(A) Koriya

(B) Sarguja

(C) Buster

(D) None of these 

Ans: Buster

Q 38: Name of the national park of Chattisgarh that related to project tiger 

(A) Indravati national park 

(B) Kutroo national park 

(C) National park 

(D) None of these

Ans: Indravati national park

Q 39: Name of the place where Indravati national park located in Chattisgarh 

(A) Bilaspur 

(B) Bijapur

(C) Reeva

(D) None of these 

Ans: Bijapur

Q 40: Name of the longest river in Chattisgarh 

(A) Betwa River

(B) Mahanadi River

(C) Ganga River

(D) None of these 

Ans: Mahanadi River

Note: Here top questions and answers available about Chhattisgarh GK (Chhattisgarh General Knowledge).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *