Bihar GK (Updated): Best Bihar General Knowledge Question and Answer

By | January 12, 2021

Bihar GK (Bihar General Knowledge – 2021): Best questions on computer GK for all competitive exams like- UPSC, PSC, SSC, Banking, RRB, etc.

information About Bihar (Bihar GK)

Q 1: Date, when Bihar day celebrated every year

(A) 22 April

(B) 22 February

(C)22 June

(D) None of these

Ans: 22 March

Q 2: Name of the place where Bihar high court located

(A) Shekhpura

(B) Rohtas

(C) Patna

(D) None of these

Ans: Patna

Q 3: The name of the state tree of Bihar is

(A) Mango

(B) Ficus

(C) Saal

(D) None of these

Ans: Ficus

Q 4: The name of the state flower of Bihar is

(A) Marigold

(B) Jasmine

(C) Rose

(D) None of these

Ans: Merigold

Q 5: Name of the state animal of Bihar

(A) Ox

(B) Fox

(C) Tiger

(D) None of these

Ans: Ox

Q 6: Name of the state bird of Bihar

(A) Parrot

(B) Peacock

(C) Gauriya

(D) None of these

Ans: Gauriya

Q 7: How many districts present in Bihar state

(A) 39

(B) 37

(C) 38

(D) None of these

Ans: 38

Q 8: The highest populated district in Bihar state is 

(A) Shekhpura

(B) Rohtas

(C) Patna

(D) None of these

Ans: Patna

Q 9: The name of the lowest populated district of Bihar is

(A) Patna

(B) Rohtas

(C) Shekhpura

(D) None of these

Ans: Shekhpura

Q 10: The name of the highest educated district of Bihar state is

(A) Patna

(B) Rohtas

(C) Shekhpura

(D) None of these

Ans: Rohtas

Q 11: The lowest educated district of Bihar state is 

(A) Poornia

(B) Shekhpura

(C) Rohtas

(D) None of these

Ans: Poornia

Q 12: The name of the highest raining district of Bihar is 

(A) Poornia

(B) Kishanganj

(C) Rohtas

(D) None of these

Ans: Kishanganj

Q 13: the lowest raining district of Bihar is

(A) Rohtas

(B) Poornia

(C) Aurangabad

(D) None of these

Ans: Aurangabad

Q 14: The name of the biggest district of Bihar is

(A) Patna

(B) Poornia

(C) Rohtas

(D) None of these

Ans: Patna

Q 15: The year, when Salt satyagraha took a start in Bihar is

(A)16 April 1930

(B) 14 April 1930

(C) 15 April 1930

(D) None of these

Ans: 15 April 1930

Q 16: Currently, how many members present in Bihar Vidhan sabha

(A) 242

(B) 244

(C) 243

(D) None of these

Ans: 243

Q 17: How many candidates selected from Bihar for Lok Sabha

(A) 39

(B) 40

(C) 41

(D) None of these

Ans: 40

Q 18: Year, When Bihar high court established

(A) 1917

(B) 1915

(C) 1916

(D) None of these

Ans: 1916

Q 19: How many seats available for Rajya Sabha in Bihar state

(A) 15

(B) 16

(C) 17

(D) None of these

Ans: 16

Q 20: Name of the person who established the Bihar socialist party

(A) Mahatma Gandhi

(B) Jaiprakash Narayan

(C) Sahjanand Saraswati

(D) None of these

Ans: Jaiprakash Narayan

Q 21: In Bihar, the name of the person who established Kisan Sabha

(A) Jaiprakash Narayan

(B) Sahjanand Saraswati

(C) Lal Bahadur Shastri

(D) None of these

Ans: Sahjanand Saraswati

Q 22: Year, when Bihar divided from Bengal 

(A) 1911

(B) 1912

(C) 1913

(D) None of these

Ans: 1912

Q 23: In the 1857 revolution, the name of the person who leads this revolution

(A) Tatya tope

(B) Rani Laxmi Bai

(C) Kunwar Singh

(D) None of these

Ans: Kunwar Singh

Q 24: Name of the person that responsible for ruin Nalanda university

(A) Mahmood 

(B) Bhaktiyar Khilji

(C) Muhammad Gori

(D) None of these

Ans: Bhaktiyar Khilji

Q 25: Name of the sultan that include Bihar in his own kingdom

(A) Tatya tope

(B) Birbal

(C) Akbar

(D) None of these

Ans: Akbar

Q 26: Name of the country that touches the border of Bihar 

(A) Nepal

(B) Bhutan

(C) Pakistan

(D) None of these

Ans: Nepal

Q 27: Name of the place where oil refining factory located in Bihar

(A) Barauni

(B) Rohtas

(C) Poornia

(D) None of these

Ans: Barauni

Q 28: Name of the product for that Dalmia Nagar popular in Bihar

(A) Leather

(B) Plastic

(C) Oil extraction

(D) None of these

Ans: Leather

Q 29: Name of the place where king Kunvar Singh ruled

(A) Poornia

(B) Jagdishpur

(C) Rohtas

(D) None of these

Ans: Jagdishpur

Q 30: The name of the popular festival of Bihar is

(A) Deewali

(B) Durga pooja

(C) Kshat Pooja

(D) None of these

Ans: Kshat Pooja

Q 31:

Popular Jat-Jatin folk dance related to

(A) Uttar Pradesh

(B) Bihar

(C) Maharastra

(D) None of these

Ans: Bihar

Q 32: Name of the district where Surya temple located in Bihar

(A) Poornia

(B) Dev

(C) Rohtas

(D) None of these

Ans: Dev

Q 33: Name of the river on which longest railway bridge located in Bihar

(A) Ganga River

(B) Kavery River

(C) Son river

(D) None of these

Ans: Son river

Q 35: Name of the Sikh Saint that was born in Patna

(A) Guru Govind Singh

(B) Gu Nanak

(C) Guru Arjun Singh

(D) None of these

Ans: Guru Govind Singh

Q 36: Name of the place where Vishnupad temple located in Bihar

(A) Patna

(B) Gaya

(C) Poornia

(D) None of these

Ans: Gaya

Q 37: Name of the tourist place in Bihar where many warm water sources are available

(A) Poonia

(B) Rajgir

(C) Rohtas

(D) None of these

Ans: Rajgir

Q 38: Name of the district of Bihar where lowest population density services

(A) Patna

(B) Kaimoor

(C) Poornia

(D) None of these

Ans: Kaimoor

Conclusion: Here top questions and answers available about Bihar GK (Bihar General Knowledge).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *