Basic Chemistry Questions and Answers for Competitive Exams

By | October 25, 2020

Basic Chemistry Questions and Answers for Competitive Exams: Chemistry general knowledge for UPSC, State PSC, SSC exams. 

Basic Chemistry Questions and Answers for Competitive Exams

Q 1: Name of the biogas plant gas that uses as fuel gas is

(A) Butane

(B) Carbon dioxide

(C) Methane

(D) None

Ans: Methane

Q 2: Which is given gas uses for treating blood cancer?

(A) Sodium-24

(B) Iodine-131

(C) Cobalt – 60

(D) Phosphorus-32

Ans: Cobalt-60

Read Also:

Q 3: What is the name of the yeast, which used in ethanol production?

(A) Candida albicans

(B) Candida Sloofi

(C) Saccharomyces Cerevisiae

(D) Leucospoidium Frigidum

Ans: Saccharomyces Cerevisiae

Q 4: Which gas is not greenhouse gas?

(A) O2

(B) CO2

(C) NO2

(D) CH4

Ans: O2

Q 5: Which substance uses as a moderator as well as coolant in a nuclear reactor?

(A) Liquid Ammonia

(B) Heavy Water

(C) Ordinary Water

(D) Liquid Hydrogen

Ans: Heavy water

Q 6: Which air pollutes easily dissolve in haemoglobin as compared to oxygen?

(A) Carbon Dioxide

(B) PAN

(C) Carbon Monoxide

(D) Ozone

Ans: Carbon Monoxide

Q 7: Choose the right option about haemoglobin

(A) Oxygen carried by the haemoglobin in the blood

(B) Haemoglobin contains Iron

(C) It provides red colour to the blood

(D) All

Ans: All

Q 8: Which uses as water disinfectant?

(A) Chlorine dioxide

(B) Ozone

(C) Chloramine

(D) None

Ans: 

Q 9: Which form of nitrogen used by plants?

(A) Nitric Oxide

(B) Nitrate

(C) Ammonia

(D) Nitride

Ans: Nitrate

Q 10: Which matter is not explosive in nature?

(A) Trinitrotoluene

(B) Dinitro Glycerine

(C) Cyclo Trimethylene Trinitramine

(D) Nitrochloroform

Ans: Nitrochloroform

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *