Ancient History Questions in UPSC Prelims: Indian Ancient History GK

By | January 25, 2021

Ancient History Questions in UPSC Prelims (2021): Best questions on Ancient History GK for all exams like- UPSC, PSC, SSC, BANK, RRB, etc.

Q 1: Name of the Indus valley civilization site, where horse remains found

(A) Lothal

(B) Surkotada

(C) Mohenjo-Daro

(D) Suktagen Dor

Ans: Surkotada

Q 2: Name of the place, where the second Sangam held?

(A) Kabadapuram

(B) Madurai

(C) Thenmadurai

(D) None

Ans: Kabadapuram

Q 3: What is the last Pallava king that defeated the Pandyas?

(A) Dantivarman

(B) Nandiverman III

(C) Aparajita

(D) Paramesdhvaraman II

Ans: Aparajita

Q 4: The name of the extant shaka of the Rigveda Samhita is

(A) Ashvalayan

(B) Shakala

(C) Saunaka

(D) Sankhayana

Ans: Shakala

Q 5: The name of the charioteer of buddha is

(A) Kanthaka

(B) Channa

(C) Chunda

(D) Devdatta

Ans: Channa

Q 6: Name of the person, who found the Kadamba dynasty?

(A) Mayura Sharma

(B) Kirti Sarman

(C) Konkani Varman

(D) Yajna Varman

Ans: Mayura Sharma

Q 7: Name of the person, who established kushana empire in India?

(A) Vima Kadphises

(B) Kujula Kadphises

(C) Kanishka

(D) Vasudeva

Ans: Kujula Kadphises

Q 8: Name of the person, who established Vikramshila University?

(A) Dharmapala

(B) Gopala

(C) Devpala

(D) Mahendrapala

Ans: Dharmapala

Q 9: What is the name of rock edicts of Ashoka that talks about taxation?

(A) Rummindei Pillar Inscription

(B) Nigalisagar Pillar Inscription

(C) Barabar Cave Inscription

(D) Bhabru Inscription

Ans: Rummindei Pillar Inscription

Q 10: Name of the person who wrote Indica?

(A) Panini

(B) Megasthenes

(C) Kautilya

(D) Alexander

Ans: Megasthenes

Ancient History Questions in UPSC Prelims

Q 11: What is the name of the king whose empire divided into many provinces?

(A) Samudragupt

(B) Chandragupt Maurya

(C) Bindusar

(D) None

Ans: Chandragupt Maurya

Q 12: Year when Ashoka making war against the destiny of Kaling after his enthronization?

(A) 8th

(B) 13th

(C) 1st

(D) none

Ans: 8th

Q 13: Which inscription showed Ashoka’s Kaling war and the result?

(A) 1st inscription of Ashoka

(B) 2nd inscription of Ashoka

(C) 13th inscription of Ashoka

(D) none

Ans: 13th inscription of Ashoka

Q 14: In the Maurya empire period, the longest trade route was

(A) From Bodhgaya to Patliputra

(B) From Lumbini to Patliputra

(C) From Takshila to Patliputra

(D) None

Ans: From Takshila to Patliputra

Q 15: Name of the person’s council that related ambassador Megasthanese

(A) Samudragupt

(B) Bindusaar

(C) Chandragupt Maurya

(D) None

Ans: Chandragupt Maurya

Q 16: For power expansion, Bimbsaar made many marriage relationships. His wives were

(A) Chelana

(B) Kosala

(C) Kshema

(D) All

Ans: All

Q 17: Name of the place, where the third Baudh Summitee occurred in the time of Ashoka.

(A) Lumbini

(B) Patliputra

(C) Takshila

(D) None

Ans: Patliputra

Q 18: Who defeated the Unani ruler Selukas?

(A) Chandragupt Maurya

(B) Bindusaar

(C) Prasanjit

(D) None

Ans: Chandragupt Maurya

Q 19: Who is popular as Light of Asia?

(A) Risabh Dev

(B) Gautam Budh

(C) Mahaveer Swami

(D) Parswa Nath

Ans: Gautam Budh

Q 20: Name of the place, where Gautam Budh born?

(A) Lumbini

(B) Bodhgaya

(C) Vaishali

(D) None

Ans: Lumbini

Study Also: January Current Affairs

Q 21: The childhood name of Gautam Budh was

(A) Rahul

(B) Vardhman

(C) Sidharth

(D) None

Ans: Sidharth

Q 22: In the Mauryottar period, the popular place of Jain religion was

(A) Banaras

(B) Mathura

(C) Lucknow

(D) Kannauj

Ans: Mathura

Q 23: The first follower of Mahaveer Swami was

(A) Bhadrabahu

(B) Jamil

(C) Sudharma

(D) Sthoolbhadra

Ans: Jamil

Q 24: The first chief preacher of the Jain religion was

(A) Sthoolbhadra

(B) Sudharma

(C) Bhadrabahu

(D) None

Ans: Sudharma

Q 25: The first Tirthankara and founder of the Jain religion was 

(A) Parshwa Nath

(B) Risabh Dev

(C) Mahaveer Swami

(D) None

Ans: Risabh Dev

Q 26: Name of the person known as the founder of the Rastrakoot kingdom

(A) Dantidurg

(B) Indra first

(C) Krishna first

(D) None of these

Ans: Dandidurg

Q 27: Name of the person that made Lord Shiva temples in Alora

(A) Indra first

(B) Dantidurg

(C) Krishna first

(D) None of these

Ans: Krishna first

Q 28: Name of coins that related to Gupt destiny

(A) Suvarna and Roopak

(B) Deenar and Suvarna

(C) Deenar and Roopak

(D) None of these

Ans: Deenar and Suvarn

Q 29: Name of the last king of Maurya destiny

(A) Brahdrath

(B) Ashoka

(C) Samprati

(D) None of these

Ans: Brahdrath

Q 30: Name of the river that related to the war of ten kings

(A) Ganga

(B) Vitasta

(C) Parusadhi

(D) None of these

Ans: Parusadhi

Q 31: Name of the person known as the founder of Sompuri University

(A) Gopal

(B) Rampal

(C) Dharmpal

(D) None of these

Ans: Dharmpal

Q 32: Name of the dynasty of Gautam Budh’s mother

(A) Lichavi

(B) Solanki

(C) Koliya

(D) None of these

Ans: Koliya

Q 33: Name of the person known as the founder of VikramShila University

(A) Dharmpal

(B) Mahendrapal

(C) Gopal

(D) None of these

Ans: Dharmpal

Q 34: Name of the person known as the founder of Nalanda University

(A) Skand Gupt

(B) Chandra Gupt

(C) Kumar Gupta

(D) None of these

Ans: Kumar Gupt

Q 35: Name of the charioteer of Gautam Budh

(A) Devdatt

(B) Kanthak

(C) Channa

(D) None of these

Ans: Channa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *