Air Pollution Essay: A Complete Notes for All Exams

By | April 16, 2021

Questions on Air Pollution

Q 1: What name of the diseases are caused by Ultra Violet rays?

Ans: skin cancer and cataracts, and these rays affect our immune system.

Q 2: Which kind of rays absorbed by the Ozone layer?

Ans: Ultraviolet Rays

Q 3: Height of stratosphere layer from the earth is-

Ans: 50 kilometers above

Q 4: In which environment layer, the ozone layer is becoming thinner?

Ans: Stratosphere

Q 5: The diffusion of Chlorine atoms in the stratosphere is responsible  for

Ans: Depletion of Ozone

Q 6: The thin layer of ozone is called as

Ans: Ozone hole

Q 7: Which is the form in the dissolution of chlorofluorocarbon?

Ans: Chlorine

Q 8: How many atoms of Ozone destroyed by one atom of Chlorine?

Ans 1,00,00

Q 9: Ozone shield located in which layer of Atmosphere?

Ans: Stratosphere

Q 10: Which chlorofluorocarbon used in foam?

Ans: Freon

Q 11: Which chlorofluorocarbon used as an aerosol spray in the refrigerator?

Ans: Freon

Q 12: What is the unit of ozone measurement?

Ans: Dobson

Q 13: How many Dobson equal to one mm.

Ans: 100

Q 14: The number of oxygen atom consists in ozone are-

Ans: 3

Q 15: Height of the ozone layer from the earth, where ozone layer concentration presents highest.

Ans: 25-35 kilometers

Q 16: Name of the state of India, where the maximum thickness of the ozone layer found.

Ans: Srinagar

Q 17: The name of the ozone-friendly substances are

Ans: HTC (Hydrochloro Fluoro Carbon), HBFC (Hydro Bromo Fluoro Carbon), HEC-134A

Q 18: How much ozone concentration available at 25 heights of the earth?

An: 10 ppm

Q 19: The concentration of ozone increases from-

Ans: From 8:00 AM. to 6:00 PM

Q 20: Name of the state of India, where the lowest thickness of the ozone layer found.

Ans: Trivandrum

Q 21: The concentration of ozone decreases between the months of-

Ans: September to October

Q 22: Name of the Ozone Depressants are-

Ans: Halan, Carbon tetrachloride, and Chloro fluoro Carbon

Q 23: The concentration of ozone decreases from-

Ans: From 6:00 PM. to 8:00 AM

Q 24: When a gas undergo excess quantity found in air, then that pollution called as

Ans: Air Pollution

Q 25: The word Pollution is derived from which word in the Latin language?

Ans: Pollutionum

Q 26: which gases are produced by volcanic?

Ans: hydrogen sulfide, sulfur dioxide

Q 27: What percentage of CO, and argon, are found in the atmosphere?

Ans: 0.03 and 0.93 percent respectively

Q 28: which air pollutants are produced in incomplete combustion fossil fuels?

Ans: Hydrocarbon

Q 29: which air pollutants are produced in aerosol and refrigeration systems?

Ans: Fluorocarbons

Q 30:which air pollutants are produced in the burning of fossil fuels containing sulfur?

Ans: sulfur dioxide, sulfur Triioxide, hydrogen sulfide, sulfuric acid

Q 31: which air pollutants are produced in bleaching and other chemical processes of cotton textiles?

Ans: Chlorine

Q 32: which air pollutants are produced in dissociation by heating glycerol or oil?

Ans: Aldehydes

Q 33: Where is India’s first Mineral Mineral ‘Core Library’ being established by the Western Region of the Geological Survey of India?

Ans: Akwali village (Jhunjhunu-Rajasthan)

Q 34: Which pollutants are emitted from paddy fields and ruminant animals?

Ans: Methane


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *